April

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
April iz manuskripta Très Riches Heures du Duc de Berry

April je četvrti mjesec godine po julijanskom i gregorijanskom kalendaru. To je prvi od četiri mjeseca koji traje 30 dana, a drugi od pet mjeseci kraći od 31 dan. April se obično povezuje sa sezonom proljeća na sjevernoj hemisferi i jeseni na južnoj hemisferi, gde je sezonski ekvivalent oktobra na severnoj hemisferi i obrnuto.

Naziv ovog mjeseca je u vezi sa latinskim riječima aperire (otvoriti), apricus (sunčan), jer se tada otvara proljeće. A slavenski naziv u bosanskom jeziku je travanj, nazvan po travi koja se budi dolaskom proljeća.

Historija[uredi | uredi izvor]

Rimljani su ovom mjesecu dali latinski naziv Aprilis,[1] ali je porijeklo ovog imena neizvjesno. Tradicionalna etimologija je od glagola aperire, "otvoriti", aludirajući na to da je to godišnje doba kada se drveće i cvijeće počinju "otvarati",[2] što je podržano poređenjem sa modernom grčkom upotrebom άνοιξη (ánixi) (otvaranje) za proljeće. Budući da su neki od rimskih mjeseci imenovani u čast božanstava, a kako je april bio svet boginji Veneri, njena Veneralija se održavala prvog dana, pretpostavlja se da je Aprilis prvobitno bio njen mjesec Afrilis, od njenog ekvivalentnog imena grčke boginje Afrodita (Aphros), ili od etruščanskog imena Apru. Jacob Grimm predlaže ime hipotetičkog boga ili heroja, Aper ili Aprus.[3]

April je bio drugi mjesec najranijeg rimskog kalendara,[4] prije nego što je Januarius i Februarius dodao kralj Numa Pompilius oko 700. godine p.n.e.. Postao je četvrti mjesec kalendarske godine (godina u kojoj je redom prikazano dvanaest mjeseci) u vrijeme decemvira oko 450. godine p.n.e., kada je i njemu dato 29 dana. 30. dan je dodan tokom reforme kalendara koju je preduzeo Julije Cezar sredinom 40-ih godina p.n.e., a koja je proizvela julijanski kalendar.

Anglosaksonci su april zvali ēastre-monaþ. Beda Časni kaže u Računu vremena da je ovaj mjesec ēastre korijen riječi Uskrs. On dalje navodi da je mjesec dobio ime po boginji Eostre čija je gozba bila u tom mjesecu. To potvrđuje i Einhard u svom radu Vita Karoli Magni.

Đurđevdan je dvadeset i treći u mjesecu; a Markovo veče je dvadeset četvrti dan sa praznovjerjem da će duhovi onih koji su osuđeni na smrt u toku godine biti viđeni kako prolaze u crkvu.[4]

U Kini se simbolika zemlje od strane cara i prinčeva krvi odigrala u njihovom trećem mjesecu, što često odgovara aprilu.[4]

Na slovenskom jeziku najučestalije tradicionalno ime je Mali traven, što znači mjesec kada biljke počinju rasti. Prvi put je zabilježena 1466. godine u Predstava u Škofjoj Loki.[5]

Mjesec Aprilis je imao 30 dana; Numa Pompilius je napravio 29 dana; konačno je kalendarska reforma Julija Cezara ponovo bila duga 30 dana, što nije promijenjeno u kalendarskoj reviziji Augusta Cezara 8. p.n.e.. Osim toga, u španskoj koloniji, Las Islas Filipinas (danas poznatim kao Filipini), mjesec Aprilis imao je značajno značenje za život domorodaca jer je bio povezan s utjecajem Kineza tokom španjolskog kolonijalnog perioda. Važnost ovog aspekta za živote domorodaca ranije se povezivala sa događajem pod nazivom "Abril na Ikaw" jer je usko vezana za poznatog trgovca April Yu.

U starom Rimu, festival Cerealia održavao se sedam dana od sredine do kraja aprila, ali tačni datumi nisu sigurni. Feriae Latinae je također održana u aprilu, s različitim datumima. Ostale drevne rimske svečanosti uključuju Veneraliju (1. april), Megalesia (10-16. aprila), Fordicidia (15. aprila), Parilia (21. aprila), Vinalia Urbana (23. aprila), Robigalia (25. aprila) i Serapia (25. aprila), Floralija se održavala 27. aprila tokom republikanske ere, odnosno 28. aprila po julijanskom kalendaru, i trajala je do 3. maja. Međutim, ovi datumi ne odgovaraju modernom gregorijanskom kalendaru.

Kiša meteora Liridi se pojavljuje od 16. do 26. aprila svake godine, a vrhunac se obično javlja 22. aprila. Meteorska kiša Eta Aquariids se također pojavljuje u aprilu. Vidljiv je od otprilike 21. aprila do oko 20. maja svake godine sa vrhunskom aktivnošću 6. maja ili oko nje. Pi Pupidi se pojavljuju 23. aprila, ali samo u godinama oko datuma perihela matične komete. Virginidi takođe padaju na različite datume u aprilu.

"Aprilski dani" (journées d'avril) je naziv koji je u francuskoj historiji dodijeljen nizu ustanaka u Lyonu, Parizu i drugdje, protiv vlade Luja Filipa 1834., koji su doveli do nasilnih represivnih mjera i čuveno suđenje poznato kao procès d'avril.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "April" in Chambers's Encyclopædia. London: George Newnes, 1961, Vol. 1, str. 497.
  2. ^ "April | month | Britannica". www.britannica.com (jezik: engleski). Pristupljeno 27. 1. 2024.
  3. ^ Jacob Grim Geschichte der deutschen Sprache. Cap. "Monate"
  4. ^ a b c d  Jedna ili više prethodnih rečenica sadrži tekst publikacije koja je sada u javnom vlasništvuChisholm, Hugh, ured. (1911). "April". Encyclopædia Britannica. 2 (11. izd.). Cambridge University Press. str. 230.
  5. ^ "Koledar prireditev v letu 2007 in druge informacije občine Dobrova–Polhov Gradec" [The Calendar of Events and Other Information of the Municipality of Dobrova–Polhov Gradec] (PDF) (jezik: slovenski). Municipality of Dobrova-Polhov Gradec. 2006. Arhivirano s originala (PDF), 2. 11. 2013. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]