Niamey

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Niamey
Broj stanovnika - 665.918
Površina -
Geografski položaj - 13°31'17"sjeverno i 2°6'19" istočno
Vremenska zona UTC +1
Pozivni broj -
Internet stranica http://

Niamey, čija je populacija 800.000 (2000), je glavni grad Nigera i glavni grad oblasti Tilabery. Taj najveći grad u Nigeru, leži na rijeci Niger, uglavnom na njenoj desnoj strani. On je administrativni, kulturni i ekonomski centar države. Koordinate su mu 13°31'17"sjeverno i 2°6'19" istočno.

U regiji oko grada je razvijena poljoprivredna proizvodnja kikirikija, a od industrije imamo proizvodnju cigle, keramike, tekstila, cementa i tkanih materijala.

Historija[uredi | uredi izvor]

Niamey je vjerovatno osnovan još u 18. vijeku, ali je bio od male važnosti za najveći dio zemlje, sve dok Francuzi nisu uspostavili kolonijalni garnizon 1890. Tada se brzo razvio u važan centar. 1926. je postao glavni grad Nigera, a broj stanovnika je rastao ubrzanim tempom, od oko 3.000 1930. do oko 30.000 1960. zatim 250.000 1980. da bi, prema nekim procjenama, dostigao brojku od 800.000 godine 2000.

Glavni razlog ovolikog porasta su migracije uzrokovane sušama.

Znamenitosti[uredi | uredi izvor]

Znamenitosti grada su Nigerijski Nacionalni muzej, koji uključuje zoo, zatim muzej kolokvijalne (standardne) arhitekture, zanatski centar i izložbu skeleta dinosaurusa. Tu su također nigerijski, francuski i američki kulturni centri, dva veća tržna centra i tradicionalna arena za borbe (hrvanje).

U gradu se još nalaze i aerodrom Diori Hamani, Državna Administrativna škola, Univerzitet Niameya (Abdou Moumouni), koji je na lijevoj strani rijeke, te mnoge institucije od značaja za državu (Zavod za statistiku, Hidrološki institut itd.).