Mauritanija

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Gnome-edit-clear.svg Ovaj članak zahtijeva čišćenje.
Molimo Vas da pomognete u poboljšavanju članka pišući ili ispravljajući ga u enciklopedijskom stilu.
Islamska Republika Mauritanija
الجمهورية الإسلامية الموريتانية
(Al-Džumhūrīyâ l-Islāmīyâ l-Mūrītānīyâ)
Zastava Mauritanije Grb Mauritanije
Zastava Grb
Himna"Himna Mauritanije"

Položaj Mauritanije
Glavni grad Nouakchott
Službeni jezik arapski
Državno uređenje  
 -  Predsjednik Vojnog vijeća Ely Ould Mohamed Vall
 -  Predsjednik vlade Sidi Mohamed Ould Boubacar
Nezavisnost Od Francuske 28. novembra 1960
Površina
 -  Ukupno 1.030.700 (28.)
 -  Vode (%) ~0
Stanovništvo
 -  Ukupno 3.086.859 (129.)
 -  Gustoća stanovništva 2,6/km2 
Valuta Ouguiya (5 khoumsa, izvan upotrebe)
Vremenska zona UTC +0
Internet domena .mr
Pozivni broj 222
Carte de la Mauritanie

Mauritanija, službeno Islamska Republika Mauritanija, je država u zapadnoj Africi. Na zapadu izlazi na Atlanski okean, na sjeveru graniči sa Zapadnom Saharom, na sjeveroistoku sa Alžirom, na istoku i jugoistoku sa državom Mali i jugozapadu sa Senegalom. Površina 1.032.700 km2, stanovnika oko 3,5 miliona. Reljef je pustinjski, najviši oko 915 m. Klima je pretežno suha (pustinjska)kolebanja oko 20C-32C. Ima veliko bogatstvo u podzemnim vodama. Stanovništvo 80% Mauri, berberi 15%. Službeni Arapski a poznat i francuski jezik. Ekonomsko zaostala zemlja. Jedino razvijeno rudarstvo. Industrija nerazvijena sem prehrambene donekle kožne.Stočarstvo razvijeno;ovce,kamile,magarci(uglavnom nomadsko i polunomadsko).Vrijeme SE-1 politička podjela 12 okruga. Na područje blizu Zapadne Sahare vladaju nemiri


Historija[uredi | uredi izvor]

Mauritaniju su prvi naselili plemena Bafur. Prvi od evropskih naroda koji su stigli na ovo područje bili su Portugalci. Od kraja 18 vijeka nalazi se pod kontrolom Francuske. Nezavisna je stekla 1960 godine.

Od 3. do 7. vijeka na područje Mauritanije sa sjevera su se doselili Berberi zauzevši prostore koje je napustio zemljoradnički narod Bafura nakon što su zbog sve sušnije klime postali nepogodni za sjedilačku poljoprivredu. U ovoj se regiji u 11. vijeku rodio islamski vjersko-politički pokret Almoravida koji je u sljedećih stotinu godina uspostavio državu u zapadnom Magrebu i većem dijelu Iberskog poluotoka. Tokom prve polovine drugog vijeka područje Mauritanije uglavnom je islamizirano, a arapsko-berberska kultura postala je dominantna.

Evropska kolonizacija regije, u početku u obalnom dijelu zemlje, započela je u 15. vijeku. Uskoro su se Francuzi izborili za poziciju glavne kolonijalne sile u cijeloj zapadnoj Africi, ali njihov prodor u unutrašnjost zemlje i pokoravanje arapskih plemena završeni su tek na prijelazu 19. u 20. vijek, kada je Mauritanija uključena u sastav Francuske Zapadne Afrike.

Poslije Drugog svjetskog rata u Mauritaniji jača političko organizovanje domaćeg stanovništva. Osnivaju se prve stranke. Godine 1958. zemlja dobija široku autonomiju u okviru Francuske zajednice, a 1960. potpunu nezavisnost. Vladavina prvog predsjednika Moktara Ould Daddaha okončana je vojnim udarom 1979. i to nakon neuspješnog pokušaja Mauritanije da zauzme južnu trećinu bivše španske kolonije Zapadne Sahare. U periodu od 1979. do 1984. na vlasti su se smjenila trojica predsjednika, a od 1984. do 2005. zemljom je vladao pukovnik Maaouya Ould Sid'Ahmed Taya. Dana 3. augusta 2005. dok je Ould Taya prisustvovao dženazi saudijskog kralja Fahda grupa oficira na čelu sa šefom policije, pukovnikom Elyem Ould Mohamedom Vallijem izvršila je državni udar i preuzela vlast.

Vlada[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Političke podjele[uredi | uredi izvor]

Podijeljena je na 13 dijelova.Od toga jedan je glavni grad

Geografija[uredi | uredi izvor]

Nalazi se u sjeverozapadnoj Africi..Površine 1 030 700 km2,ima oko 2 miliona stanovnika.Izlazi na Atlanski okean.Kroz čitavu državu proteže se pustinja Sahara.Najviši vrh je 915 mnv.Klima je pustinjska.

Privreda[uredi | uredi izvor]

Zaostala zemlja koja ima jedino razvijeno rudarstvo.U novije vrijeme razvija se laka industrija.Poljuprivreda;uglavnom u blizini rijeke Senegal.Gl proizvodi;urme,proso,kukuruz,kikiriki,banane,,,.Rude;Uglanom nacionalizirano.Gl rude su;gvozdena ruda,bakarna,som,kalaj,uranova ruda,hrom niklilment,,.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Oko dvije trećine stanovništva su Mauri, podijeljeni prema rasnom kriteriju na dominantne bijele (potomke Arapa i Berbera) i crne (koji su historijski bili robovi i slobodnjaci, a u kolonijalnom su razdoblju zbog boljeg obrazovanja sačinjavali veći dio birokratske klase). Mauri govore hasanijom, dijalektom arapskog s velikim brojem berberskih riječi.

Ostatak stanovništva čine pripadnici naroda koji žive i u ostalim državama zapadne Afrike, a u Mauritaniji su koncentrisani na jugu zemlje i to: Tukulor, Fulani, Soninke i Wolof, koji svi govore vlastitim jezicima.

Religija velike većine stanovništva je Islam.

Kultura[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Arapska liga

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: