Zanzibar

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Zanzibar je polu-autonomni dio Ujedinjene Republike Tanzanije, u istočnoj Africi. Sastoji se od arhipelaga Zanzibar u Indijskom okeanu, 25-50 kilometara od obale Afrike. Čine ga brojna manja ostrva i dva velika: Unguja (glavno ostrvo na jugu) i Pemba. Bliske ostrvske države i teritorije su: Komori i Mayotte na jugu, Mauricijus i Réunion dalje na jugoistoku, kao i Sejšelska ostrva oko 1500 km na istoku. Zanzibar je ranije bio odvojen adržava sa dugom trgovačkom tradicijom sa arapskim svijetom.

Zanzibar se ujedinio sa Tanganyikom, da bi formirali Tanzaniju, 1964. i još uživa visok stepen autonomije u okviru unije. Glavni grad Zanzibara, Zanzibar City, je smješten na ostrvu Unguja. Njegov historijski centar, poznat kao Kameni grad je mjesto Svjetske kulturne baštine. Ime Zanzibar je nastalo od arapskih riječi zanj (زنج), što znači "crn" i al bar (البر), što znači "zemlja".

Zanzibarsku privredu čine: proizvodnja začina, uzgajanje palme "raffia", i turizam. Ostrva također proizvode: biber, cimet, klinčić i muskatni oraščić.