Benin

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Republika Benin
République du Bénin
Zastava Benina Grb Benina
Zastava Grb
Himna"L'Aube Nouvelle"

Položaj Benina
Službeni jezik francuski
Državno uređenje  
 -  Predsjednik dr. Boni Yayi
 -  Predsjednik vlade Lionel Zinsou
Nezavisnost Od Francuske 1. august 1960
Površina
 -  Ukupno 112.620 km2 (99.)
 -  Vode (%) 1,8
Stanovništvo
 -  Ukupno 7.041.490 (94.)
 -  Gustoća stanovništva 60/km2 
Valuta CFA franak (100 centima)
Vremenska zona UTC +1
Internetska domena .bj
Pozivni broj 229


Republika Benin je država u zapadnoj Africi, do 1975. zvana Dahomey. Na jugu izlazi na Beninski zaljev, dio većeg Gvinejskog zaljeva i Atlantskog okeana. Na zapadu graniči s Togom, na sjeveru s Burkinom Faso i Nigerom te na istoku s Nigerijom. Glavni grad je Porto Novo (160 000 stanovnika).

Geografija[uredi | uredi izvor]

Površina Benina iznosi 112.620 km2 i ima oko 8,7 miliona stanovnika. Zemlja je izdužena u smjeru sjever-jug između rijeke Niger i Beninskog zaljeva. Reljef Benina je uglavnom ravan ili brežuljkast, a klima tropska. Najviši vrh je Mont Sokbaro, 658 m. Većina stanovnika živi u obalnim nizinama na jugu gdje se nalaze i veći gradovi među kojima se ističu Cotonou (najveći u državi) i službena prijestolnica Porto-Novo. Sjever zemlje čine savane i sušne uzvisine.

Historija[uredi | uredi izvor]

Do evropske kolonizacije na području Benina nalazilo se nekoliko moćnih država (Allada na jugu i Nikki na sjeveru, a kasnije i Dahomey) koje su značajne prihode ostvarivale u trgovini robljem, uglavnom ratnim zarobljenicima. Krajem 19. vijeka Francuska je ugovorima o zaštiti i kolonijalnim ratovima pretvorila Benin u svoju koloniju.

Nakon pune nezavisnosti 1960. došlo je do podjela u oslobodilačkom pokretu i brojnih državnih udara iz kojih je kao pobjednik 1972. izašao Mathieu Kérékou. Novi je predsjednik uveo politiku utemeljenu na marksizmu-lenjinizmu s nacionalizacijama i planiranom ekonomijom. Godine 1991. Kérékou je poražen na izborima i postao je prvi crni afrički predsjednik koji je mirno sišao s vlasti nakon izbornog poraza. Vratio se na vlast nakon pobjede na izborima 1996.

Vlada[uredi | uredi izvor]

Novi predsjednik Republike Benin, dr. Boni Yayi, zvanično je inauguriran u prijestolnici Porto-Novo 6. aprila 2006. godine.

Novi predsjednik koji zagovara „kooperativnu i solidarnu republiku“ je u svom nastupnom govoru podvukao četiri prioritetna zadatka koja će pokušati riješiti za vrijeme svog mandata. To su

  1. razvoj ljudskih potencijala
  2. vlada u dogovoru s narodom
  3. razvoj poduzetničkog duha
  4. izgradnja infrastrukture.

Bivši predsjednik zapadnoafričke banke za razvoj (BOAD) je izabran za predsjednika republke u drugom krugu izbora 5. marta 2006. godine prilikom kojeg je dobio 74,51 % glasova, dok je njegov protivnik (Adrien Houngbédji) sakupio 25,49 % glasova

Nezavisni kandidat Yayi, nasljednik Mathieua Kérékoua je obećao da će Benin dostići godišnju stopu rasta od više od 10% (trenutno 5%) i da će Benin pod njegovom upravom postati najveći proizvođač pamuka u zapadnoj Africi već od žetve 2006-2007. godine.

Administrativna podjela[uredi | uredi izvor]

Nova administrativna podjela zemlje je stupila na snagu 15. januara 1999. godine. Prije stupanja na snagu ove nove organizacije, zemlja je po zakonu iz 1958. godine bila podijeljena u šest provincija:

  1. Atakora
  2. Borgou
  3. Zou
  4. Mono
  5. Ouémé
  6. Atlantik.

Po novoj podjeli, Benin je podijeljen u dvanaest okruga i 77 općina.

Mapa okruga
Okrug Glavni grad
Alibori Kandi
Atakora Natitingou
Atlantique Ouidah
Borgou Parakou
Collines Savalou
Couffo Dogbo-Tota
Donga Djougou
Littoral Cotonou
Mono Lokossa
Ouémé Porto Novo
Plateau Sakété
Zou Abomey

Privreda[uredi | uredi izvor]

Beninska privreda je slabo razvijeno i temelji se na poljoprivredi za vlastitu potrošnju i uzgoju pamuka, kokosa, kafe, banane, kukuruza i kikirikija. Rudno bogatstvo čine: dijamant, zlato, hrom i nafta. BDP je u 2004. bio oko 1.200 USD po stanovniku, mjereno po PPP-u.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Najbrojnija etnička grupa je narod Fon (oko 50%) koji živi na jugu. Osim njega, u Beninu žive pripadnici još oko 40 etničkih grupa, među kojima su veće Adjai 15%, Yoruba 12% i Bariba 7%. Francuski je jezik međusobne komunikacije. Najrasprostranjenije religije su Animizam (50%), Kršćanstvo (30%) i Islam (20%).

Ima oko 8,7 miliona stanovnika. Natalitet 2003. iznosio je 38‰, mortalitet 13‰, a očekivana životna dob 53 godine. 1985. godine bilo je 65% nepismenog stanovništva. Taj broj je smanjen. Pismeno je 55% muškaraca i 26% žena.

Kultura[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]