Benin

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Republika Benin
République du Bénin
Zastava Benina Grb Benina
Zastava Grb
Himna"L'Aube Nouvelle"

Položaj Benina
Službeni jezik francuski
Državno uređenje  
 -  Predsjednik dr. Boni Yayi
 -  Predsjednik vlade Lionel Zinsou
Nezavisnost Od Francuske 1. august 1960
Površina
 -  Ukupno 112.620 km2 (99.)
 -  Vode (%) 1,8
Stanovništvo
 -  Ukupno 7.041.490 (94.)
 -  Gustoća stanovništva 60/km2 
Valuta CFA franak (100 centima)
Vremenska zona UTC +1
Internetska domena .bj
Pozivni broj 229


Republika Benin je država u zapadnoj Africi, do 1975. zvana Dahomey. Na jugu izlazi na Beninski zaljev, dio većeg Gvinejskog zaljeva i Atlantskog okeana. Na zapadu graniči s Togom, na sjeveru s Burkinom Faso i Nigerom te na istoku s Nigerijom. Glavni grad je Porto Novo (160 000 stanovnika).

Geografija[uredi | uredi izvor]

Površina Benina iznosi 112.620 km2 i ima oko 8,7 miliona stanovnika. Zemlja je izdužena u smjeru sjever-jug između rijeke Niger i Beninskog zaljeva. Reljef Benina je uglavnom ravan ili brežuljkast, a klima tropska. Najviši vrh je Mont Sokbaro, 658 m. Većina stanovnika živi u obalnim nizinama na jugu gdje se nalaze i veći gradovi među kojima se ističu Cotonou (najveći u državi) i službena prijestolnica Porto-Novo. Sjever zemlje čine savane i sušne uzvisine.

Historija[uredi | uredi izvor]

Do evropske kolonizacije na području Benina nalazilo se nekoliko moćnih država (Allada na jugu i Nikki na sjeveru, a kasnije i Dahomey) koje su značajne prihode ostvarivale u trgovini robljem, uglavnom ratnim zarobljenicima. Krajem 19. vijeka Francuska je ugovorima o zaštiti i kolonijalnim ratovima pretvorila Benin u svoju koloniju.

Nakon pune nezavisnosti 1960. došlo je do podjela u oslobodilačkom pokretu i brojnih državnih udara iz kojih je kao pobjednik 1972. izašao Mathieu Kérékou. Novi je predsjednik uveo politiku utemeljenu na marksizmu-lenjinizmu s nacionalizacijama i planiranom ekonomijom. Godine 1991. Kérékou je poražen na izborima i postao je prvi crni afrički predsjednik koji je mirno sišao s vlasti nakon izbornog poraza. Vratio se na vlast nakon pobjede na izborima 1996.

Vlada[uredi | uredi izvor]

Novi predsjednik Republike Benin, dr. Boni Yayi, zvanično je inauguriran u prijestolnici Porto-Novo 6. aprila 2006. godine.

Novi predsjednik koji zagovara „kooperativnu i solidarnu republiku“ je u svom nastupnom govoru podvukao četiri prioritetna zadatka koja će pokušati riješiti za vrijeme svog mandata. To su

  1. razvoj ljudskih potencijala
  2. vlada u dogovoru s narodom
  3. razvoj poduzetničkog duha
  4. izgradnja infrastrukture.

Bivši predsjednik zapadnoafričke banke za razvoj (BOAD) je izabran za predsjednika republke u drugom krugu izbora 5. marta 2006. godine prilikom kojeg je dobio 74,51 % glasova, dok je njegov protivnik (Adrien Houngbédji) sakupio 25,49 % glasova

Nezavisni kandidat Yayi, nasljednik Mathieua Kérékoua je obećao da će Benin dostići godišnju stopu rasta od više od 10% (trenutno 5%) i da će Benin pod njegovom upravom postati najveći proizvođač pamuka u zapadnoj Africi već od žetve 2006-2007. godine.

Administrativna podjela[uredi | uredi izvor]

Nova administrativna podjela zemlje je stupila na snagu 15. januara 1999. godine. Prije stupanja na snagu ove nove organizacije, zemlja je po zakonu iz 1958. godine bila podijeljena u šest provincija:

  1. Atakora
  2. Borgou
  3. Zou
  4. Mono
  5. Ouémé
  6. Atlantik.

Po novoj podjeli, Benin je podijeljen u dvanaest okruga i 77 općina.

Mapa okruga
Okrug Glavni grad
Alibori Kandi
Atakora Natitingou
Atlantique Ouidah
Borgou Parakou
Collines Savalou
Couffo Dogbo-Tota
Donga Djougou
Littoral Cotonou
Mono Lokossa
Ouémé Porto Novo
Plateau Sakété
Zou Abomey

Privreda[uredi | uredi izvor]

Beninska privreda je slabo razvijeno i temelji se na poljoprivredi za vlastitu potrošnju i uzgoju pamuka, kokosa, kafe, banane, kukuruza i kikirikija. Rudno bogatstvo čine: dijamant, zlato, hrom i nafta. BDP je u 2004. bio oko 1.200 USD po stanovniku, mjereno po PPP-u.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Najbrojnija etnička grupa je narod Fon (oko 50%) koji živi na jugu. Osim njega, u Beninu žive pripadnici još oko 40 etničkih grupa, među kojima su veće Adjai 15%, Yoruba 12% i Bariba 7%. Francuski je jezik međusobne komunikacije. Najrasprostranjenije religije su Animizam (50%), Kršćanstvo (30%) i Islam (20%).

Ima oko 8,7 miliona stanovnika. Natalitet 2003. iznosio je 38‰, mortalitet 13‰, a očekivana životna dob 53 godine. 1985. godine bilo je 65% nepismenog stanovništva. Taj broj je smanjen. Pismeno je 55% muškaraca i 26% žena.

Kultura[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]