Niger (rijeka)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Niger
Niger river map.PNG
Države Sijera Leone, Gvineja, Mali, Niger, Benin i Nigerija
Dužina4.184 km km
IzvorSijera Leone i Gvineja
UšćeGvinejski zaliv
Prosječni protok6.000 m2/s
Površina sliva2.117.700 km2 km2

Niger je najveća rijeka Zapadne Afrike, i treća najduža rijeka na kontinentu, poslije Nila i Konga. Ukupno je duga 4.184 kilometra.

Porijeklo imena Niger je nepoznato. Pretpostavlja se da vodi porijeklo od latinske riječi za “crnac”, niger, ali nema dokaza za to. Vjerovatnije je da su portugalski istraživači koristili vlastitu riječ, negro, kao što su radili na drugim mjestima po svijetu. Po jednoj hipotezi ime dolazi od tuareške fraze gher n gheren “rijeka nad rijekama” (skraćeno na ngher). Države Niger i Nigerija su dobile ime po rijeci. Narodi koji žive oko Nigera imaju razna imena za njega, među kojima Dželiba na Manding jeziku, i Isa Ber “velika rijeka” na Songajskom. Rimljani su čuli za rijeku i zvali je Dasibari. Donji i srednji tok rijeke su također poznati i pod imenom Kuora; ime koje je nepoznatog porijekla.

Niger u Maliju

Površina bazena Nigera je 2.117.700 kvadratnih kilometra [1], a protok vode je 6000 m2/s. Niger izvire u blizini planine Loma, na granici Sijera Leone i Gvineje. Zatim teče u pravcu sjeveroistoka kroz Mali, gde prolazi kroz gradove Bamako, Timbuktu i Goa. Potom se okreće prema jugoistoku, prolazeći kroz zapadni dio Nigera i njegov glavni grad Niamey, dalje kroz Nigeriju okrećući se sve više prema jugu gdje se uliva preko velike delte u Gvinejski zaliv u blizini grada Port Harcourt.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Gleick, Peter H. (2000). The World's Water, 2000-2001: The Biennial Report on Freshwater. Island Press. p. 33. ISBN 1-55963-792-7; online na Google Books