Cotonou

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Luka u Cotonou

Cotonou je ekonomski centar Benina, i njegov najveći grad. Službeno, Cotonou ima preko 761 000 stanovnika, po podacima iz 2006. Postoje i proračuni koji kazuju da grad već ima 1,2 miliona stanovnika. Populacija je 1960-tih brojala samo oko 70 000 ljudi. Urbano područje se nastavlja proširivati, značajno u pravcu zapada. Grad leži na jugoistoku zemlje, između Atlantskog okeana i jezera Nokoué, sa položajem na 6°22' sjevrno, 2°26' istočno (6.36667, 2.4333).

Pored toga što je najveći grad Benina, Cotonou je sjedište više vladinih i diplomatskih službi, tako da je on de facto glavni grad iako je službeni glavni grad Porto-Novo. Cotonou je glavna luka, a tu je i aerodrom i željeznička pruga koja ide do Parakou-a.

Druga značajna mjesta u gradu su: Cotonou stadion prijateljstva, katedrala, centralna džamija, stari most i velika pijaca Dantokpa.

Cotonou je sjedište Nacionalnog univerziteta Benina. Posebnost grada su taksiji na motorima, takozvani Zémidjans.