Gitega

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Gitega
Grad
Pogled na grad
Država  Burundi
Provincija Gitega
Nadmorska visina 1,504 m
Površina 22 km2
Stanovništvo 135,467 (2020)
Vremenska zona UTC+2

Gitega je glavni grad Burundija. Nalazi se centralnom dijelu te afričke države. Drugi je po veličini grad u zemlji. Sjedište je istoimene provincije. Nalazi se oko 80 kilometara istočno od najvećeg grada u državi Bujumbure, na nadmorskoj visini od 1500 metara. Gitegu su 1912. osnovali Nijemci.

Historija[uredi | uredi izvor]

Gitega je svojevremeno bilo sjedište Kraljevine Burundi i ostao je glavni grad kraljeva Burundija do 1966. godine. Nijemci su osnovali grad Gitega 1912. godine. U martu 2007. godine predsjednik Burundija Pierre Nkurunziza objavio je da Burundi planira vratiti svoj glavni grad u Gitegu rekavši da je to bolja lokaciju za glavni grad od Bujumbure.[1] 24. decembra 2018. godine Nkurunziza je objavio da će Gitega postati glavni grad Burundija, čekajući samo odobrenje parlamenta. Očekivana parlamentarna suglasnost (s obzirom na ugodnu većinu predsjedničke stranke CNDD-FFD u oba doma) stigla je glasanjem 16. januara 2019. godine.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Gitega je također glavni grad provincije Gitega, jedne od osamnaest provincija Burundiju. Nalazi se centralnom dijelu zemlje, na približno istoj udaljenosti između komercijalnog glavnog grada, Bujumbura na jezeru Tanganjika na zapadu, tanzanijske granice prema istoku - oba na oko 62 kilometra - i granice sa Ruandom, oko 72 kilometra prema sjeveru. Leži na širokoj visoravni okruženoj brdima, nekoliko kilometara jugozapadno od ušća rijeka Ruvyironza i Rurubu. Nacionalni park Ruvubu, najveći zemlje, nalazi se na 26 kilometara istočno.

Obrazovanje[uredi | uredi izvor]

Univerzitet u Gitegi je osnovan 2014. godine.

Kultura[uredi | uredi izvor]

Grad je dom Nacionalnog muzeja Gitega. Na ovom se području nalazi nekoliko svetišta, kao i ibwami (kraljevski dvor). 29. aprila 1972. godine u Gitegi je ubijen Ntare V od Burundija, posljednji kralj Burundija.

Poznate ličnosti[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Gitega Soon to Become the Capital of Burundi". Pristupljeno 17. 7. 2020.