Abuja

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Commons-emblem-notice.svg Trenutni šablon potrebno zamijeniti sa nekim iz porodice {{Geokutija}}.
Abuja
AbujaNationalMosque.jpg
Abuja
Grb Položaj
Nedostaje grb
Položaj naselja Abuja
Osnovne informacije
Država: Nigerija Nigerija
Stanovništvo: 776.298 popis (2006)
Površina: 250 km2
Gustoća: 3.105 stanovnika na km2
Administracija
Vrsta naselja: Grad
Web stranica:

Abuja je od 12. decembra 1991. glavni grad Nigerije, koji je time zamijenio dotadašnji glavni grad Lagos. Abuja ima 776.298 stanovnika [1] (Procjena: 2006.)

Nigerijska vlada je nakon proglašenja nezavisnosti države često razmišljala o preseljenju glavnog grada iz Lagosa, koji je jedan od najvećih afričkih gradova i u to doba se brzo povećavao. Nigerijska vlada je smatrala da će preseljenjem glavnog grada smanjiti pritisak stanovništva na Lagos i da će on prestati brzo rasti. Nastao je problem oko izbora lokacije novog glavnog grada s obzirom na to da Nigerija ima mnogo raznih etničkih skupina i pojavilo se pitanje na čijoj teritoriji će biti izgrađen glavni grad.

Izabrana je teritorija u središtu države, koja je izdvojena kao Savezna teritorija glavnog grada (Federal Capital Teritory), i na njoj je krajem 1970-ih godina počela izgradnja novog glavnog grada. Pozvan je jedan od najpoznatijih svjetskih arhitekata, Kenzo Tange iz Japana, koji je dizajnirao osnovnu strukturu grada. Saćinjen je konzorcijum američkih kompanija koji je planski gradio grad. [2] U novi grad su brzo počeli dolaziti doseljenici, tako da se vrlo brzo širio. Veći dio grada je sagrađen do 1980., a 1991. je službeno postao glavni grad. Abuja je izabrana za sjedište Ekonomske zajednice zapadnoafričkih zemalja (ECOWAS).

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Explore Abuja City". Stay in Abuja dot com. 
  2. ^ "Life of poverty in Abuja's wealth". news.bbc.co.uk. BBC News, Tuesday, 13 February 2007. 2007-02-13. Pristupljeno 2007-08-10. 


Coat of arms of Sarajevo.svg Nedovršeni članak Abuja koji govori o gradovima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.