Porto-Novo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Pijaca u Porto-Novo, Benin.

Porto-Novo (također poznat kao Hogbonou i Adjacé) je službeni glavni grad zapadnoafričke države Benin, i bio je glavni grad Francuskog Dahomeja. Komuna pokriva područje od 110 kvadratnih kilometara, i 2002. je imao 223 552 stanovnika. Porto-Novo je luka na ulazu u Gvinejski zaliv, na jugoistočnom dijelu zemlje. Ovo je drugi po veličini grad u Beninu, i, iako službeni glavni grad, Cotonou je mnogo važniji grad, u kulturnom i političkom smislu. Područje oko Porto-Novo proizvodi palmino ulje, pamuk i kapok (kapok je svili slično vlakno dobiveno od istoimenog voća. Služi za izolaciju i ispunu). Nafta je otrivena nedaleko od gradske morske obale, 1990-tih, i postala je važna izvozna stavka. Porto-Novo se nalazi na 6°28' sjeverno, 2°36' istočno (6.46667, 2.6).