Kinshasa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kinshasa
Ville de Kinshasa
Grad
Vue Kinshasa.jpg
Pogled na grad
Flag of Kinshasa (1967-2011).svg
Zastava
Coat of arms of Kinshasa.svg
Grb
Država  DR Kongo
Nadmorska visina 240 m
Površina 9,965 km2
Stanovništvo 12,691,000 (2017)
Osnovan 1881.
Vremenska zona UTC+1
Pozivni broj 243 + 9
Veb-sajt: kinshasa.cd

Kinšasa je najveći i glavni grad Demokratske Republike Kongo. Nekada je bio samo grupa malih ribarskih sela, a danas je Kinšasa dinamičan megalopolis sa preko 10 miliona stanovnika.

U vrijeme belgijske kolonijalne vlasti grad je bio poznat kao Leopoldvil ili Leopoldštad (Léopoldville, Leopoldstad),

Historija[uredi | uredi izvor]

Boulevard du 30 Juin, u Kinshasi.

Grad je osnovao engleski istraživač Henry Morton Stanley 1881. godine kao trgovačku stanicu, oko 300 kilometara uzvodno od Livingstonovih vodopada. Nazvao ga je Leopoldvil po belgijskom kralju Leopoldu II, koji je pretendovao na vlast nad ogromnom teritorijom Konga. Pruga Matadi-Leopoldvil je izgrađena 1898. godine i omogućila je još brži razvoj grada. Do 1920. godine grad je postao prijestolnica Belgijskog Kongoa.

Diktator Kongoa, Mobutu Sese Seko, je 1966. godine u sklopu programa afrikanizacije toponima preimenovao Leopoldvil u Kinšasu, po imenu sela koje je nekada postojalo na tom mjestu. Grad je privlačio veliki broj ljudi iz unutrašnjosti zemlje, tako da je danas dominantan jezik stanovništva neautohtoni jezik lingala.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Kinšasa je grad jakih kontrasta, gdje se bogate stambene i trgovačke četvrti i tri univerziteta nalaze pored sirotinjskih naselja.

Nalazi se na južnoj obali rijeke Kongo, direktno nasuprot Brazzavilleu, glavnom gradu Republike Kongo. To je jedino mjesto na svijetu gdje se dva glavna grada nalaze na suprotnim stranama rijeke i mogu vidjeti jedan iz drugog. Kinshasa ima 10.076.099 stanovnika. Na drugoj obali rijeke Brazavill ima oko 1,5 miliona stanovnika što u aglomeraciji Kinšasa-Brazavil daje brojku od oko 11,5 miliona stanovnika. Po broju stanovnika se takmiči sa Johanesburgom za mjesto drugog po veličini grada subsaharske Afrike, iza Lagosa.

Rijeka Kongo je druga najduža rijeka u Africi iza Nila, te predstavlja transportnu arteriju regije, kao i izvor hidroelektrične energije. Procjenjuje se da je hidroelektrični potencijal porječja Konga takav da može električnom energijom napajati cijeli afrički kontinent.

Kinshasa je smještena na 4°16′S 15°17′E.

Zgrade i institucije[uredi | uredi izvor]

Najvažnija područja grada uključuju Cité de l'OUA, sjedište Vlade DR Konga, Commune de Matonge, poznat širom svijet po svom noćnom životu, te stambenu četvrt Gombe.

Znamenitosti grada uključuju nebodere poznate kao Zgrada SOZACOM i Hotel Memling, centralnu tržnicu, Muzej Kinshase i Akedmiju lijepih umjetnosti Kinsahse. Ulica Boulevard du 30 Juin spaja najvažnije gradske četvrti. U Kinshasi se nalazi i nacionalni stadion - Stade des Martyrs.

Kinshasu s ostatkom svijeta spaja Međunarodni aerodrom Kinshasa, iz koga se leti u druge afričke države, isto kao i Brisel, Pariz i Madrid.

Obrazovanje[uredi | uredi izvor]

Kinshasa sa rijekom Kongo u pozadini

U Kinshasi se nalazi nekoliko visokoškolskih institucija, koji pružaju širok spektar obrazovanja od građevinarstva, medicine do novinarstva. U gradu se također nalaze tri velika univerziteta i umjetnička škola:

  • Univerzitet Kinshase
  • Kongoanski protestantski univerzitet
  • Nacionalni pedagoški univerzitet
  • Škola Allhadeff

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Karte[uredi | uredi izvor]