Idi na sadržaj

Kinshasa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kinshasa
Ville de Kinshasa
Grad
Pogled na grad
Zastava
Grb
Država  DR Kongo
Nadmorska visina 240 m
Površina 9,965 km2
Stanovništvo 12,691,000 (2017)
Osnovan 1881.
Vremenska zona UTC+1
Pozivni broj 243 + 9
Veb-sajt: kinshasa.cd

Kinšasa je najveći i glavni grad Demokratske Republike Kongo. Nekada je bio samo grupa malih ribarskih sela, a danas je Kinšasa dinamičan megalopolis sa preko 10 miliona stanovnika.

U vrijeme belgijske kolonijalne vlasti grad je bio poznat kao Leopoldvil ili Leopoldštad (Léopoldville, Leopoldstad),

Grad Kinšasa je također jedna od 26 provincija Demokratske Republike Kongo. Budući da administrativne granice grada-pokrajine pokrivaju ogromnu površinu, preko 90 posto zemljišta grada-pokrajine je ruralne prirode, a urbano područje zauzima mali dio koji se širi na zapadnoj strani.[1]

Kinšasa je treće po veličini metropolitansko područje Afrike nakon Kaira i Lagosa.[2][3] To je ujedno i najveća nominalno frankofona urbana oblast na svijetu, s francuskim jezikom vlade, obrazovanja, medija, javnih usluga i vrhunske trgovine u gradu, dok se lingala koristi kao lingua franca na ulici.[4] Kinšasa je bila domaćin 14. samita Frankofonije u oktobru 2012. godine.[5]

Autohtoni narod ovog područja uključuje Humbu i Teke. Grad gleda na Brazzavile, glavni grad susjedne Republike Kongo. Iako je raspon rijeke u ovom trenutku širok 7 km, ova dva grada su drugi najbliži par glavnih gradova na svijetu (poslije Vatikana i Rima).

Historija[uredi | uredi izvor]

Boulevard du 30 Juin, u Kinshasi.

Grad je osnovao engleski istraživač Henry Morton Stanley 1881. godine kao trgovačku stanicu, oko 300 kilometara uzvodno od Livingstonovih vodopada. Nazvao ga je Leopoldvil po belgijskom kralju Leopoldu II, koji je pretendovao na vlast nad ogromnom teritorijom Konga. Pruga Matadi-Leopoldvil je izgrađena 1898. godine i omogućila je još brži razvoj grada. Do 1920. godine grad je postao prijestolnica Belgijskog Kongoa.

Diktator Kongoa, Mobutu Sese Seko, je 1966. godine u sklopu programa afrikanizacije toponima preimenovao Leopoldvil u Kinšasu, po imenu sela koje je nekada postojalo na tom mjestu. Grad je privlačio veliki broj ljudi iz unutrašnjosti zemlje, tako da je danas dominantan jezik stanovništva neautohtoni jezik lingala.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Kinšasa je grad jakih kontrasta, gdje se bogate stambene i trgovačke četvrti i tri univerziteta nalaze pored sirotinjskih naselja.

Nalazi se na južnoj obali rijeke Kongo, direktno nasuprot Brazzavilleu, glavnom gradu Republike Kongo. To je jedino mjesto na svijetu gdje se dva glavna grada nalaze na suprotnim stranama rijeke i mogu vidjeti jedan iz drugog. Kinshasa ima 10.076.099 stanovnika. Na drugoj obali rijeke Brazavill ima oko 1,5 miliona stanovnika što u aglomeraciji Kinšasa-Brazavil daje brojku od oko 11,5 miliona stanovnika. Po broju stanovnika se takmiči sa Johanesburgom za mjesto drugog po veličini grada subsaharske Afrike, iza Lagosa.

Rijeka Kongo je druga najduža rijeka u Africi iza Nila, te predstavlja transportnu arteriju regije, kao i izvor hidroelektrične energije. Procjenjuje se da je hidroelektrični potencijal porječja Konga takav da može električnom energijom napajati cijeli afrički kontinent.

Kinshasa je smještena na 4°16′S 15°17′E.

Zgrade i institucije[uredi | uredi izvor]

Najvažnija područja grada uključuju Cité de l'OUA, sjedište Vlade DR Konga, Commune de Matonge, poznat širom svijet po svom noćnom životu, te stambenu četvrt Gombe.

Znamenitosti grada uključuju nebodere poznate kao Zgrada SOZACOM i Hotel Memling, centralnu tržnicu, Muzej Kinshase i Akedmiju lijepih umjetnosti Kinsahse. Ulica Boulevard du 30 Juin spaja najvažnije gradske četvrti. U Kinshasi se nalazi i nacionalni stadion - Stade des Martyrs.

Kinshasu s ostatkom svijeta spaja Međunarodni aerodrom Kinshasa, iz koga se leti u druge afričke države, isto kao i Brisel, Pariz i Madrid.

Obrazovanje[uredi | uredi izvor]

Kinshasa sa rijekom Kongo u pozadini

U Kinshasi se nalazi nekoliko visokoškolskih institucija, koji pružaju širok spektar obrazovanja od građevinarstva, medicine do novinarstva. U gradu se također nalaze tri velika univerziteta i umjetnička škola:

  • Univerzitet Kinshase
  • Kongoanski protestantski univerzitet
  • Nacionalni pedagoški univerzitet
  • Škola Allhadeff

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Géographie de Kinshasa". Ville de Kinshasa. Arhivirano s originala, 23. 7. 2012. Pristupljeno 25. 6. 2012.
  2. ^ "Cities In The World With The Most Francophone Population". WorldAtlas (jezik: engleski). 3. 7. 2020. Pristupljeno 8. 3. 2022.
  3. ^ "DemographiaWorld Urban Areas – 13th Annual Edition" (PDF). Demographia. april 2017. Arhivirano (PDF) s originala, 3. 5. 2018. Pristupljeno 8. 7. 2017.
  4. ^ Cécile B. Vigouroux & Salikoko S. Mufwene (2008). Globalization and Language Vitality: Perspectives from Africa, pp. 103 & 109. ISBN 9780826495150. Arhivirano s originala, 5. 10. 2015. Pristupljeno 25. 6. 2012.
  5. ^ "XIVe Sommet de la Francophonie". OIF. Arhivirano s originala, 19. 6. 2012. Pristupljeno 25. 6. 2012.

Karte[uredi | uredi izvor]