Bruxelles

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Brisel)
Idi na: navigacija, traži
Berza, Bruxelles

Brisel (fr.: Bruxelles, hol.: Brussel, engl.: Brussels) je glavni grad Belgije i jedan od administrativnih centara Evropske Unije.

Područje metropole ima 1,8 miliona stanovnika[1] stanovnika, i tako je Brisel najmnogoljudniji grad u Belgiji. Još od završetka Drugog svjetskog rata Brisel je centar međunarodne politike. U njemu se nalazi upravno središte Evropske Unije. Na nacionalnom nivou Brisel je glavni grad Francuske zajednice u Belgiji, te Flamanske zajednice i regije, kao i regije glavnog grada. Na međunarodnom nivou, grad je jedno od sjedišta Evropske unije i nekih njenih institucija, kao i NATO-a, Zapadnoevropske unije i drugih međunarodnih organizacija.

Simbol grada i poznata turistička atrakcija je bronzana fontana Manneken Pis. Arhitektura grada je raznovrsna, i proteže se kroz periode od srednjovjekovne "Grand Place", do postmodernih zgrada EU institucija.

Brisel

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Coat of arms of Sarajevo.svg Nedovršeni članak Bruxelles koji govori o gradovima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.