Glasgow

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Glasgow

Glasgow (fon. Glazgov) je najveći grad u Škotskoj i treći najveći grad u Ujedinjenom Kraljevstvu (poslije Londona i Birminghama). Nalazi se na rijeci Clyde i leži u nizini.

Najviše stanovnika bilo je 1931, kada je u Glasgowu živjelo 1.088.000 ljudi. Od tada broj opada. Mnogi se sele u predgrađa poput East Kilbride ili Cumbernauld. Godine 2001. bilo je 629.501 stanovnika, a u široj okolini oko 2,1 miliona.

Najveće je privredno središte Škotske te među dvadeset najvažnijih privrednih središta Evrope i treća najposjećenija turistička destinacija u Ujedinjenom kraljevstvu (iza Londona i Edinburgha).

Historija[uredi | uredi izvor]

Glasgow se razvio u okolini crkve iz 6. vijeka, koju je podigao Sveti Mungo, svetitelj koji je preobratio Škote u kršćanstvo.

Godine 1175. osnovana je biskupija u Glasgowu. Grad je prosperirao poslije ujedinjenja Škotske sa Engleskom 1707.

Glasgow je postao centar trgovine sa Karibima. Tu se trgovalo duhanom, pamukom i šećerom. Rijeka Clyde je regulisana tako da može da prihvata prekookeanske brodove.

Grad je bio poznat kao drugo mjesto po važnosti Britanskog carstva u Viktorijansko doba. Poslije industrijske revolucije je postao važno pristanište za transatlantsku plovidbu. U Glasgowu se nalazi veliko brodogradilište u kojem su sagrađeni mnogi brodovi poput Queen Mary, Queen Elizabeth i kraljeve jahte Britannia.

Grad je bio dosta oštećen njemačkim bombardovanjem u Drugom svjetskom ratu.

Sport[uredi | uredi izvor]

Iz Glasgowa su poznati nogometni klubovi Celtic i Glasgow Rangers.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]