Glasgow

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Glasgow
Pogled na Glasgow
Pogled na Glasgow
Službeni grb {{{službeno_ime}}}
Grb
Lokacija {{{službeno_ime}}}
Država Flag of the United Kingdom.svg Ujedinjeno Kraljevstvo
Konstitutivna država Flag of Scotland.svg Škotska
Površina
 • Grad 67,76 km2
Stanovništvo (2007)
 • Grad 580.690
 • Urbano područje 1.750.500
 • Metropolitansko područje 2.300.000
Poštanski broj G1–G80
Pozivni broj 0141
Veb-sajt www.glasgow.gov.uk

Glasgow (fon. Glazgov) je najveći grad u Škotskoj i treći najveći grad u Ujedinjenom Kraljevstvu (poslije Londona i Birminghama). Nalazi se na rijeci Clyde i leži u nizini.

Najviše stanovnika bilo je 1931, kada je u Glasgowu živjelo 1.088.000 ljudi. Od tada broj opada. Mnogi se sele u predgrađa poput East Kilbride ili Cumbernauld. Godine 2001. bilo je 629.501 stanovnika, a u široj okolini oko 2,1 miliona.

Najveće je privredno središte Škotske te među dvadeset najvažnijih privrednih središta Evrope i treća najposjećenija turistička destinacija u Ujedinjenom kraljevstvu (iza Londona i Edinburgha).

Historija[uredi | uredi izvor]

Glasgow se razvio u okolini crkve iz 6. vijeka, koju je podigao Sveti Mungo, svetitelj koji je preobratio Škote u kršćanstvo.

Godine 1175. osnovana je biskupija u Glasgowu. Grad je prosperirao poslije ujedinjenja Škotske sa Engleskom 1707.

Glasgow je postao centar trgovine sa Karibima. Tu se trgovalo duhanom, pamukom i šećerom. Rijeka Clyde je regulisana tako da može da prihvata prekookeanske brodove.

Grad je bio poznat kao drugo mjesto po važnosti Britanskog carstva u Viktorijansko doba. Poslije industrijske revolucije je postao važno pristanište za transatlantsku plovidbu. U Glasgowu se nalazi veliko brodogradilište u kojem su sagrađeni mnogi brodovi poput Queen Mary, Queen Elizabeth i kraljeve jahte Britannia.

Grad je bio dosta oštećen njemačkim bombardovanjem u Drugom svjetskom ratu.

Sport[uredi | uredi izvor]

Iz Glasgowa su poznati nogometni klubovi Celtic i Glasgow Rangers.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]