Glasgow

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Glasgow
View of Glasgow from Queens Park.jpg
Pogled na Glasgow
Grb Položaj
Grb općine Glasgow Položaj naselja Glasgow
Osnovne informacije
Država: Flag of the United Kingdom.svg Ujedinjeno Kraljevstvo
Konstitutivna država: Flag of Scotland.svg Škotska
Stanovništvo: 580.690 popis (2007)
Stanovništvo (Urbana zona): 1.750.500 popis (2007)
Stanovništvo (Metro): 2.300.000 popis (2007)
Površina: 67,76 km2
Gustoća: 8.570 stanovnika na km2
Pozivni broj: 0141
Poštanski broj: G1–G80
Administracija
Vrsta naselja: Grad
Web stranica:

Glasgow (fon. Glazgov) je najveći grad u Škotskoj i treći najveći grad u Ujedinjenom Kraljevstvu (poslije Londona i Birminghama). Nalazi se na rijeci Clyde i leži u nizini.

Najviše stanovnika bilo je 1931, kada je u Glasgowu živjelo 1.088.000 ljudi. Od tada broj opada. Mnogi se sele u predgrađa poput East Kilbride ili Cumbernauld. Godine 2001. bilo je 629.501 stanovnika, a u široj okolini oko 2,1 miliona.

Najveće je privredno središte Škotske te među dvadeset najvažnijih privrednih središta Evrope i treća najposjećenija turistička destinacija u Ujedinjenom kraljevstvu (iza Londona i Edinburgha).

Historija[uredi | uredi izvor]

Glasgow se razvio u okolini crkve iz 6. vijeka, koju je podigao Sveti Mungo, svetitelj koji je preobratio Škote u kršćanstvo.

Godine 1175. osnovana je biskupija u Glasgowu. Grad je prosperirao poslije ujedinjenja Škotske sa Engleskom 1707.

Glasgow je postao centar trgovine sa Karibima. Tu se trgovalo duhanom, pamukom i šećerom. Rijeka Clyde je regulisana tako da može da prihvata prekookeanske brodove.

Grad je bio poznat kao drugo mjesto po važnosti Britanskog carstva u Viktorijansko doba. Poslije industrijske revolucije je postao važno pristanište za transatlantsku plovidbu. U Glasgowu se nalazi veliko brodogradilište u kojem su sagrađeni mnogi brodovi poput Queen Mary, Queen Elizabeth i kraljeve jahte Britannia.

Grad je bio dosta oštećen njemačkim bombardovanjem u Drugom svjetskom ratu.

Sport[uredi | uredi izvor]

Iz Glasgowa su poznati nogometni klubovi Celtic i Glasgow Rangers.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]