Rijeka (grad)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja pojma Rijeka pogledajte Rijeka (čvor).
Koordinate: 45°19′S 14°25′I / 45.317, 14.417
Rijeka
Grad
Rijeka-view-2.jpg
Službeni naziv: Grad Rijeka
Država  Hrvatska
Županija Primorsko-goranska
Koordinate 45°19′S 14°25′I / 45.317, 14.417
Površina
 - Naselje 44 km2
 - Općina 788 km2
Stanovništvo
 - Naselje 128.735 (2011)
 - Općina 213.842 (2011)
Gustoća
 - Naselje 2.926 /km2
 - Općina 259 /km2
Gradonačelnik Vojko Obersnel (SDP)
Vremenska zona Srednjoevropsko vrijeme
Poštanski broj 51000
Pozivni broj (+385) 51
Croatia location map.svg
Blue pog.svg
Web stranica: Grad Rijeka

Rijeka (hrv. Rijeka, na drugim dijalektima hrvatskog jezika: Rika i Reka, slov. Reka, ital. Fiume, mađ. Fiume, njem. Sankt Veit am Pflaumb) je lučki grad u Hrvatskoj, geografsko-historijsko središte Kvarnera i Istre, te upravno središte Primorsko-goranske županije, smješteno na sjevernom Jadranu. Ima između 145.000 i 150.000 stanovnika.

Rijeka je treći po veličini grad u Hrvatskoj. Sa okolinom koja obuhvata prostor bivše općine Rijeka sa općinama Viškovo, Čavle, Klana, Jelenje i Kostrena, i gradovima Kastav, Kraljevica i Bakar, Rijeka ima 191.647 stanovnika, dok u širem području grada živi 270.000 stanovnika (prema popisu stanovništva iz 2001. godine).

Grad se još u XIX vijeku zbog svog idealnog geografskog položaja i dubine mora u Riječkom zalivu, kao dijelu većeg Kvarnerskog zaliva Jadranskog mora, razvio u jednu od najvećih srednjoevropskih luka i moćno industrijsko središte. Danas je Rijeka najveća morska luka Hrvatske. Od industrijskih djelatnosti veoma je razvijena brodogradnja. U gradu se nalaze dva velika brodogradilišta: 3. maj i Viktor Lenac. Rijeka je bila značajna i kao jedno od važnijih finansijskih središta bivše Jugoslavije.

U Rijeci se nalazi Hrvatsko narodno kazalište Ivan pl. Zajc sagrađeno 1885. i Univerzitet u Rijeci, osnovan 1973.

Prirodna osnova[uredi | uredi izvor]

Šire područje Rijeke je izgrađeno od krečnjaka mezozojske starosti, dok se u sjevernom dijelu oko Kastva nalaze zone izgrađene od dolomita. Mjestimično su preko krečnjačke osnove nataložene nepropusne naslage fliša paleogenske starosti, koji se najčešće nalazi u udolinama. Tako u reljefu šireg područja postoji izmjena krečnjačkih grebena sa dolomitskim ili flišnim udolinama.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Rijeka se nalazi na 45°21′0″N, 14°26′0″E, na zapadu Hrvatske, 186 km jugozapadno od glavnog grada Hrvatske Zagreba, na sjevernoj obali Riječkog zaliva, kao dijela većeg Kvarnerskog zaliva Jadranskog mora, koje se kao veliki zaliv Sredozemnog mora najdublje uvuklo u evropsko kopno. Riječki zaliv, koji je preko Velih (između Istre i ostrva Cresa), Srednjih (između Cresa i ostrva Krka) i Malih vrata (između Krka i kopna) spojen sa Kvarnerskim zalivom, je dovoljno dubok (oko 60 m) za uplovljavanje najvećih brodova, što je Rijeci omogućilo da postane važna morska luka.

Grad Rijeka leži na ušću rijeke Rječine u mikroregiji Vinodola Hrvatskog primorja. U Rijeci započinju dva važna kopnena prometna pravca. Prvi iskorištava činjenicu da se Rijeka nalazi u području u kojem su Dinaridi najuži (oko 50 km), što omogućuje lakše povezivanje obale Jadranskog mora i panonske unutrašnjosti. Dok je drugim Rijeka preko Postojnskih vrata povezana s istočnoalpskim prostorom.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: