Helsinki

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Helsinki
Luteranska katedrala
Luteranska katedrala
Službeni grb {{{službeno_ime}}}
Grb
Lokacija {{{službeno_ime}}}
Država Flag of Finland.svg Finska
Oblast Južna Finska
Površina
 • Ukupno 715,55 km2
Stanovništvo (2008)
 • Ukupno 574.579
Veb-sajt www.hel.fi

Helsinki (puni finski naziv: Helsingin kaupunki, švedski: Helsingfors) je glavni i najveći grad Finske. Nalazi se u regiji Uusimaa u južnoj Finskoj, na obali Finskog zaliva. Ima populaciju od 1,4 miliona stanovnika, što ga čini najmnogoljudnijim gradom u Finskoj. Helsinki se nalazi 80 kilometara sjeverno od Talina, 400 kilometara sjeveroistočno od Stockholma i 388 kilometara zapadno od Sankt Peterburga. Helsinki ima bliske historijske veze sa ova tri grada.

Gradsko područje Helsinkija uključuje urbano područje Helsinkija, Espoo, Vantaa, Kauniainen i okolna prigradska mjesta. Helsinki je najsjeverniji glavni grad države članice EU. Helsinško gradsko područje je četvrto po veličini na sjeveru Evrope nakon Kopenhagena, Stokholma i Osla. Grad Helsinki je treći grad po veličini na sjeveru Evrope nakon Stokholma i Osla. Helsinki je glavni politički, obrazovni, financijski, kulturni i istraživački centar Finske. Oko 70 % stranih kompanija koje posluju u Finskoj imaju sjedište u Helsinkiju.

Helsinki je 2009. godine izabran da bude glavni grad svjetskog dizajna za 2012. godinu od strane Međunarodnog vijeća društva industrijskog dizajna. Ovaj grad je bio mjesto XV Olimpijskih igara 1952. godine i 52. Eurosonga 2007. godine. Časopis Monocle je 2011. godine proglasio Helsinki kao najbolji grad za život u svijetu u svom "Indeksu gradova 2011". Informativni ekonomski časopis ga je uvrstio među top deset svjetskih gradova.

Historija[uredi | uredi izvor]

Glavni članak: Historija Helsinkija

Rana historija[uredi | uredi izvor]

Helsinki je 1550. godine osnovao kralj Švedske Gustav I kao trgovački grad Helsingfors i bio je konkurent hanzeatskom gradu Revalu (današnji Talin). Helsinki je bio malo naselje kojeg je mučilo siromaštvo, ratovi i kuga. Epidemija kuge je pogodila grad 1710. godine. Izgradnjom pomorske tvrđave Sveabord (finski: Viapori, danas poznat kao Suomenlinna) u 18. stoljeću poboljšan je status Helsinkija. Porazom Švedske od Rusije u Finskom ratu 1809. godine, Veliko Vojvodstvo Finska se pripaja Rusiji a grad Helsinki se počinje brže razvijati. Za vrijeme rata, rusi su držali pod opsadom tvrđavu Sveabord, a jedna četvrtina grada je bila uništena u požaru 1808. godine.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


P parthenon.svg Nedovršeni članak Helsinki koji govori o gradovima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.