Sydney

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Pogled na Sidney i čuvenu sidneysku Operu

Sydney (bos. izgovor: Sidni i Sidnej) je najveći i najstariji grad u Australiji i glavni grad australijske pokrajine New South Wales, koji je osnovan 1788. godine. Područje metropole broji 4.3 miliona stanovnika, a uže gradsko područje poznato kao "City of Sydney" ima oko 146.297 stanovnika. Time je Sydney kao metropola najveći financijski, transportni, trgovački i kulturni centar Australije, dok je na drugom mjestu Melbourne.

Sydney je značajno globalno odredište turista iz cijeloga svijeta, pa ga redovno proglašavaju jednim od najljepših i najživljih gradova cijele planete, koji je ponosan na svoju luku, prekrasne obale, toplu i ugodnu klimu, te kosmopolitsku kulturu. Svoj svjetski nivo posljednjih godina grad je značajno podigao organizacijom Olimpijskih igara 2000. godine. Sydney ce također biti domaćin Svjetskog dana mladih 2008. godine. Stanovnik Sydneya se u slengu popularno naziva "Sydneysider".

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]P parthenon.svg Nedovršeni članak Sydney koji govori o gradovima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Također pogledajte[uredi izvor]