Kuala Lumpur

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
U pravcu kazaljke na satu, od vrha lijevo: Petronas Twin Towers, ulica Petaling, Masjid Jamek i Gombak/Klang ušće rijeke, Tugu Negara, Masjid Negara, KL horizont . Centar: KL toranj
KL + Putrajaya locator.png

Kuala Lumpur (Jawi jezik: كوالا لومڤور; prevedeno kao: "blatnjavo ušće," "blatnjavi estuarij," i "blatnjavi grad"; izgovor na engleskom /ˈkwɑːləlʊmˈpʊər/ ; na malajskom [kwɑlɑlʊmpʊ], lokalno [kwɑləlʊmpɔ] ili čak [kɔlɔmpɔ], i često skraćeno nazivan K.L.) jeste glavni i najveći grad države Malezija. Gradsko područje čini prostor od 244 km2, ima po proračunu iz 2006. populaciju od 1,6 miliona stanovnika. Veći Kuala Lumpur, također poznat kao dolina Klang, je urbana aglomeracija od 7,2 miliona stanovnika. To je najbrže rastuća metropola u regionu, u smislu broja stanovnika i razvoja ekonomije.

Kuala Lumpur je sjedište Parlamenta Malezije. Grad je ranije bio sjedište izvršne i sudske vlasti federalne vlade, ali su te grane vlasti preselile u Putrajaya, počevši od 1999.

Neki dijelovi sudske vlasti su ostali u glavnom gradu, Službena rezidencija Malezijskog Kralja, Istana Negara, se također nalazi u Kuala Lumpuru.

Grad je također kulturni i ekonomski centar Malezije, kako zbog svoje pozicije glavnog grada, tako i zbog toka što je to "primate city".[1]

Kuala Lumpur je rangiran kao svjetski "alfa grad" i jedini je globalni grad u Maleziji, u skladu sa kriterijem postavljenim od "Globalization and World Cities Study Group and Network" (GaWC).

Kuala Lumpur je definisan u granicama Fedrealne teritorije Kuala Lumpur-a, i jedna je od tri malajske federalne teritorije. On je enklava u okviru države Selangor, u sredini zapadne obale Malajskog poluostrva.

Stanovnici grada su poznati kao "KLites".

Početkom 1990-tih, grad je bio domaćin mnogih međunarodnih sportskih, političkih i kulurnih događaja, uključujući Igre Commonwealth-a 1998, i Svjetsko prvenstvo u Formuli 1. Dodatno, u Kuala Lumpur-u se nalazi najviša zgrada-blizanac u svijetu, Petronas Twin Towers.

U Kuala Lumpur-u se nalaze dva aerodroma: međunarodni aerodrom Kuala Lumpur (KLIA) u Sepang-u, koji je glavni međunarodni aerodrom u Maleziji, i aerodrom Sultan Abdul Aziz Shah, u Subang-u, na kojem se odvija generalni saobraćaj i turbopropelerski letovi.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Primate city" je vodeći grad u zemlji ili regionu, koji je disproporcijski veći od bilo kojeg drugog u urbanoj hijerarhiji.