Vijetnam

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Cộng hòa xã hội chủ nghĩa Việt Nam
Socijalistička Republika Vijetnam
Zastava Vijetnama Grb Vijetnama
Zastava Grb
Himna"Tien Quan Ca"
Položaj Vijetnama
Glavni grad Hanoi
Službeni jezik vijetnamski
Državno uređenje  
 -  Predsjednik Trương Tấn Sang
 -  Predsjednik vlade Nguyễn Tấn Dũng
Nezavisnost 1945 
Površina
 -  Ukupno 329.560 (65.)
 -  Vode (%) 1,3%
Stanovništvo
 -  Ukupno 82.689.518 (14.)
 -  Gustoća stanovništva 264/km2 
Valuta Dong
Vremenska zona +7, ljeti +8
Internet domena .vn
Pozivni broj 84

Vijetnam (vijetnamski: Việt Nam) je država koja se nalazi u jugoistočnoj Aziji, na najistočnijem dijelu Indokineskog poluostrva. Graniči sa Kinom na sjeveru, Laosom na sjeverozapadu, Kambodžom na jugozapadu. Na istoku izlazi na Južno kinesko more, kojeg nazivaju Istočno more (Vijetnamski: Biển Đông). Sa procjenjenih skoro 90 miliona stanovnika (2013.), Vijetnam je 13. najmnogoljudnija država u svijetu i 8. u Aziji.

Historija[uredi | uredi izvor]

Ha Long Bay, Vietnam

Bio je pod velikim uticajem Kine,u XIII vijeku osniva se država Anam. U XIII vijeku posjetio je i Marko Polo, posjećivali su je Francuzi, Portugalci. U 19. vijeku osvojila ga je Francuska. U 20. vijeku stvoren je pokret za nezavisnost pod vodstvom Komunističke Partije. Oko Vijetnama borili su se u 2. svjetskom ratu ratu Francuzi i Japanci. Poslije se vodila borba između vodstva Ho Šim Mina i Francuza. Nakon nekoliko sporazuma datih Sjevernom Vijetnamu (slobodnom) Francuzi su ih prekršili, postala je priznata od 1954. SAD se angažovala u Južni Vijetnama radi sprječavanja komunizma. Pobijedio je sjeverni Vijetnam. Rat je imao loše primjere u svijetu po SAD.

Vlada[uredi | uredi izvor]

Socijalistička Republika Vijetnam je jednopartijska država. Novi državni ustav je odobren u aprilu 1992., mijenjajući onaj iz 1975. version. Potvrđena je centralna uloga Komunističke partije Vijetnama u svim organima vlade, politici i društvu.

Političke podjele[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Nalazi se na jugoistočnom dijelu Azije, na Indokineskom poluotoku. Izlazi na Južno Kinesko more. Glavni grad Hanoi, ostali gradovi: Hajfong, Da Nang, Ho Šim Min, Tai Hoa, Kam Ranj, Kan. Reljef većinom planinski,najviši vrh 3.145m. Uz obalu i rijeke nalaze se nizine. Klima tropska-monsunska na planinama sutropska i umjerena. Obala nije naročito razuđena.

Privreda[uredi | uredi izvor]

Ona se nalazi u razvoju, sve više gubi socijalistički oblik. Sve se više otvaraju svijetu i kapitalizmu. Poljuprivreda; uglavnom pod kolektivima i u državnom vlasništvu; riža, šećerna trska, kukuruz, pamuk, kafa, čaj, batata, duhan. Rude: kameni ugalj, hrom, fosfati, zlato, volfram, bakar, olovo, mangan, nikl. Industrija se sve više razvija: mašinska, elektrotehnička, tekstilna, prehrambena,stakla, industrija sapuna i drvna.

Transport[uredi | uredi izvor]

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Prema popisu stanovništva od 1. aprila 2009. godine, u Vijetnamu je živjelo oko 85,8 miliona stanovnika i taj se broj znatno povećao u odnosu na popis stanovništva iz 1979. godine, kada je ukupno bilo se 52,7 miliona.[1] U 2012. broj stanovnika u zemlji se procjenjuje na oko 90,3 miliona.[2]

Kultura[uredi | uredi izvor]

Imala su sličnu kulturu kao u Indoneziji. Najveći mah dobila je pod uticajem budističke-kineske umjetnosti. Umjetnost se ogleda u narodu. Poznavali su davno bojenje lakom. Imala je malen uticaj Francuska umjetnost.

Relevatni članci[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Vietnam – population". Countrystudies.us. Pristupljeno 11. aprila 2011.
  2. ^ "World Economic Outlook: Vietnam". International Monetary Fund. October 2013. Pristupljeno 16. februara 2014.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]