Indokina

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Indokina 1886.

Indokina, odnosno Indokinesko poluostrvo, je dio Indije u Jugoistočnoj Aziji a obuhvata njene dijelove koji od azijskog kopna ulaze u Južno kinesko more.

Naziv je izveden od ranijeg naziva francuske kolonije "Francuska Indokina", koja je obuhvatala velike dijelove poluostrva, a povezan je i s kulturnim uticajima koje su na to područje imali Kina (na Vijetnam) i Indija (na Kambodžu, Laos i Tajland).

Indokinesko poluostrvo leži između Sijamskog (često se naziva i Tajlandski zaljev) i Tonkinškog zaljeva, oba zaljeva Južnokineskog mora, koje je, opet, rubno more Tihog okeana (Pacifika). U geografskom smislu, na poluostrvu su cijela Kambodža, južni dio Laosa, istočni dio središnjeg Tajlanda i središnji i južni dio Vijetnama, područja jugoistočno od zamišljene crte između Bangkoka kao najzapadnije tačke Indokineskog i najistočnije tačke Malajskog poluostrva, i Tonkinškog zaliva.

Sjeverno odnosno sjeverozapadno od te crte, poluostrvo prelazi u azijski kontinent.

Indokina se sastoji od područja slijedećih država:

  • u užem smislu, samo nekadašnja kolonijalna Francuska Indokina:
  • u širem smislu, koristi se i naziv kopneni dio Jugoistočne Azije, što uključuje:

Ostrva[uredi | uredi izvor]

U područje Indokine ubrajaju se još i ostrva:

Religija[uredi | uredi izvor]

Glavna religija ovog područja su Theravada i Hinayana budizam. U Vijetnamu prevladava Mahayana budizam, dok je Malezija multireligiozna sa islamom kao glavnom religijom, a budistima, hinduistima i kršćanima kao najvećim manjinama.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]