Južno kinesko more

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Južno kinesko more s označenim ostrvskim grupama oko kojih se vode teritorijalni sporovi

Južno kinesko more (kineski 南海, Nán Hǎi, "južno more", vijetnamski Biển Đông, "istočno more") je rubno more Tihog okeana u Aziji. Njegov dio su Tajlandski zaljev i Tonkinški zaljev. Površina Južnog kineskog mora je 2.975.000 km2, a najveća dubina mu je 5.016 m.

Ovo more nalazi se između Kine, Indokineskog i Malajskog poluostrva kao i ostrva Formoze (danas Tajvana, Luzona, Palawana i Bornea. Uz obale Južnog kineskog mora nalaze se Narodna Republika Kina, Republika Kina (Tajvan), Filipini, Malezija, Brunej, Indonezija, Singapur, Tajland, Kambodža i Vijetnam.

Između ostalih, u Južnom kineskom moru su ostrva Hainan te Spartly i Paracelska ostrva. Oko ove dvije grupe ostrva vode se teritorijalni sporovi između nekih država koje su na obalama ovog mora. Razlog sporovima je položaj ovih ostrva uz glavni plovni put za snabdijevanje Istočne Azije. Područja su bogata ribom, a pored toga pretpostavlja se da su na tom području bogata nalazišta nafte i zemnog plina.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: