Turska Republika Sjeverni Kipar

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Turska Republika Sjeverni Kipar
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
Zastava Sjevernog Kipra Grb Sjevernog Kipra
Zastava Grb
Himna"İstiklâl Marşı"

Položaj Sjevernog Kipra
Glavni grad Sjeverna Nikozija
Službeni jezik turski
Državno uređenje  
 -  Predsjednik Mustafa Akıncı
 -  Premijer Tufan Erhürman
Nezavisnost Nezavisnost proglašena 15. novembra 1983, prizata samo od strane Turske 
Površina
 -  Ukupno 3.355 km2
 -  Vode (%) 2,7
Stanovništvo
 -  Ukupno 264.172 
 -  Gustoća stanovništva 78/km2 
Valuta turska lira
Vremenska zona UTC +2, ljeti UTC +3
Internetska domena .nc.tr
Pozivni broj +90

Turska Republika Sjeverni Kipar je međunarodno nepriznata država nastala 15. novembra 1983. godine. Historija ove države počinje raspadom Kipra i turskom invazijom ovog ostrva u 1973. godini. Razlog za tursku invaziju je bila zaštita turskog stanovništva na Kipru. 15 novembra 1983. godine kiparski turci su proglasili nezavisnu državu Tursku Republiku Sjeverni Kipar na sjeveru ove zemlje. Jedina zemlja koja je priznala nezavisnost ove države je Turska.

Politika[uredi | uredi izvor]

Turska Republika Sjeverni Kipar zauzima sjever, te veći dio istoka ostrva. Površina koju zauzima iznosi 3355 km2 ili nešto oko 37% cijelokupne površine ostrva. No, zbog UN-ove neutralne zone ta površina je nešto manja. Kao i južni tako i Sjeverni Kipar ima jednu svoju eksklavu, istina mnogu manju, ali mnogo više izoliranu nego što je to slučaj kod južnjaka. To je selo Erenkoj (Kokina), koje leži u Morfu zaljevu i od matične teritorije odvojeno je nekih 5-10 km grčke plaže.

Glavni grad je službeno Nikozija, ali vrlo često i Kirenija vrši tu ulogu.

Ovu državu kao suverenu priznaje jedino Turska. A zanimljivo je i to da je Autonomna Republika Nahičevan, koja je pod suverenitetom Azerbejdžana, također priznala ovu republiku, dok sam Azerbejdžan nije. Inače, Sjeverni Kipar ima međunarodni embargo u svakom pogledu: političkom, ekonomskom, trgovinskom, saobraćajnom, vojnom, sportskom, kulturnom i dr. Ovo je uslovljeno time što se on smatra okupatorom i agresorom na Republiku Kipar, te se smatra njenim djelom. Tako Sjeverni Kipar uveliko zavisi od Republike Turske, bez koje praktično ne bi opstao. Sve svoje vanjske poslove mora izvršavati preko nje. Ipak, u posljednjih nekoliko godina, ova izolacija polako počinje popuštati, te ova republika sve više počinje da samostalno djeluje, iako to još nije ni blizu pravih samostalnih zemalja.

Podloga zastave Turske Republike Sjeverni Kipar je bijela. Na podlozi se nalaze dvije vodoravne crvene pruge, koje su odvojene od gornjeg, odnosno donjeg ruba. Između ovih pruga se nalazi crveni polumjesec i zvijezda, simbol islama, koji je službeno državna religija, iako se Turska Republika Sjeverni Kipar deklariše kao sekularna država.

Himna nosi naziv "Istiklal Marsi".

Valuta je Nova Turska Lira, koja je zamjenila staru Tursku Liru 1. januara 2005. godine

Sadašnji predsjednik je Mehmet Ali Talat. Pored njega vladu čini premijer Ferdi Sabit Sojer, te parlament od 50 članova, u kojem većinu ima Turska Republikanska Stranka. Izbori su inače svakih 5 godina, a sadašnji predsjednik je prošle godine na izborima pobijedio Raufa Denktaša koji je bio predsjednik od samoproglašavanja nezavisnosti 1983. godine.

Vojska Turska Republika Sjeverni Kipar je ustvari vojska Republike Turske, koja se nalazi na ostrvu od 1974. godine do danas. Broji oko 30 000 vojnika, koji kao čuvaju suverenitet ove samoproglašene Republike. Jedan od osnovnih zahtjeva kiparskih Grka je taj da se ova vojska povuče. Službeni jezik je turski.

BDP po glavi stanovnika iznosi 8,095 $. To jeste manje od polovine BDP-a grčkog Kipra, ali kada se uzme u obzir da je ovo zemlja u izolaciji, te da gotovo skroz zavisi od Turske, ovo je više nego solidna cifra. Ovo je veći BDP po glavi stanovnika, čak i od BDP-a same Turske. Ipak, ova nelogičnost u pogledu BDP-a Turska Republika Sjeverni Kipar i BDP-a njenog zaštitnika i dobija smisao kada se zna da Sjeverni Kipar ima stanovnika kao prosječno naselje Istanbula, te da Turci iz svog budžeta izdvajaju dobar dio novca za svoje sunarodnjake sa Kipra.

Političke podjele[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Geografija[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Privreda[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Kultura[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]