Nahičevan

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Šablon nedostaje ikona.svg Na ovoj stranici koristi se jedan ili više šablona koji ne postoje.
Uklonite ili napravite šablone koji nedostaju i zatim uklonite ovaj šablon.
Nahčivanski kanat oko 1800. godine
Nahčivanska ASSR u sastavu Sovjetskog Saveza
Panorama grada Nahčivana

Nahčivan ili Nahičevan je autonomna republika u sastavu Azerbejdžana. Glavni grad republike je Nahčivan.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Republika Nahčivan je eksklava, teritorija fizički odvojena od ostatka teritorije Azerbejdžana, a između ova dva područja nalaze se Armenija i faktički nezavisna država Nagorno-Karabah. Na zapadu, Nahčivan se graniči sa Turskom, a na jugu sa Iranom, odnosno sa iranskim pokrajinama Zapadni Azerbejdžan i Istočni Azerbejdžan.

Historija[uredi | uredi izvor]

U 11. vijeku ovo područje zauzimaju Turci Seldžuci, a u 12. vijeku grad Nahčivan postaje prijestonica države azerbejdžanskih atabega. U 15. vijeku, region je bio dio turskih država Kara Kojunlu i Ak Kojunlu. U 18. vijeku formiran je Nahčivanski kanat, koji je nominalno priznavao persijsku vlast. 1828. godine, region postaje ruski posjed, a Nahčivanski kanat se ukida.

Poslije Oktobarske revolucije u Rusiji 1917. godine, na ovom području je, 1918. godine, proglašena Republika Aras, koja je postojala do 1919. godine, kada je na nju invaziju izvršila Armenija. Pad republike pokrenuo je invaziju azerbejdžanske armije, koja, iste godine, izbacuje armenske trupe iz regiona. Pošto je sovjetska Crvena armija zauzela region 1920. godine, stvorena je Nahčivanska autonomna sovjetska socijalistička republika, a na referendumu koji je održan 1921. godine 90% stanovništva republike izjasnilo se za priključenje Azerbejdžanskoj SSR, što je i učinjeno iste godine.

Poslije raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, budući predsjednik Azerbejdžana Hejdar Alijev postaje predsjednik Nahičevanskog vrhovnog sovjeta i pretvara Nahičevan u teritoriju skoro potpuno nezavisnu od vlasti u Bakuu. Tokom rata u Nagorno-Karabahu 1992. godine, izbili su sporadični oružani sukobi Nahčivana sa Armenijom. 1993. godine, parlament Azerbejdžana poziva Hejdara Alijeva da stane na čelo države, tako da on postaje predsjednik Azerbejdžana i na toj funkciji ostaje sve do 2003. godine kada ga je na funkciji naslijedio njegov sin, Ilham Alijev. Nahčivan je do danas zadržao status autonomne republike u sastavu Azerbejdžana, a 1998. godine usvojen je i novi republički ustav.

Demografija[uredi | uredi izvor]

Prema podacima iz 1999. godine, etnički Azeri (turski narod koji predstavlja osnovno stanovništvo Azerbejdžana) činili su 99% stanovništva Nahčivanske republike.

Religija[uredi | uredi izvor]

Glavna religija u republici je islam. [1]

Gradovi[uredi | uredi izvor]

Najveći gradovi republike su (sa prikazom broja stanovnika 2009. godine): [2]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]