Zaliv

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Zaljev

Zaliv je geografski pojam koji označava vodenu površinu koja prodire u kopno i njime je okružena sa tri strane. Veličina zaliva može biti od više metara, pa do više stotina kilometara širine ili pružanja u kopno, a u njemu mogu biti otoci, otočne grupe, poluotoci, otočići ili hridi.

Porijeklo zaliva može biti promjena nivoa mora ili jezera, kretanje kontinentalnih ploča, spuštanje glečera, utonuće estuarija. Zalivi koji su nastali kao posljedica otapanja i spuštanja glečera prema moru nazivaju se fjordovi. Neki od poznatijih svjetskih zaliva su Perzijski zaliv i Meksički zaliv.


Internet-web-browser.svg Nedovršeni članak Zaliv koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.