Koralni greben

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Koralni greben je podvodna struktura napravljena od kalcij-karbonata prekrivena koralima. Korali su kolonije sitnih životinja koje se nalaze u morskim vodama koje sadrže malo hranjivih tvari. Većina koralnih grebena je građena od kamenih korala koji se sastoje od polipa koji žive u skupinama. Ovi grebeni najčešće uspijevaju u toplim, plitkim, čistim i osunčanim vodama.

Često nazvani podmorskom prašumom, koralni grebeni su strukture koje formiraju neke od najraznovrsnijih ekosistema na svijetu. Zauzimaju tek 0,1% cijele morske površine na svijetu (to je kao polovina površine Francuske), a ipak u isto vrijeme bivaju domom za 25% svih morskih vrsta.

Lijepi za oči i za mnoge turiste, ovi ekosistemi su zapravo veoma krhki. Jako su osjetljivi na promjenu temperature mora i u velikoj su opasnosti obzirom na klimatske promjene kojima smo svjedoci u sadašnjosti. Kiselost okeana kao i smeće i onečišćenje koje čovjek stvara, predstavlja opasnost za ove grebene. Ukoliko oni jednog dana nestanu, četvrtina današnjih morskih vrsta će ostati bez doma.