Koralni greben

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Koralni greben je podvodna struktura napravljena od kalcij-karbonata prekrivena koralima. Korali su kolonije sitnih životinja koje se nalaze u morskim vodama koje sadrže malo hranjivih tvari. Većina koralnih grebena je građena od kamenih korala koji se sastoje od polipa koji žive u skupinama. Ovi grebeni najčešće uspijevaju u toplim, plitkim, čistim i osunčanim vodama.

Često nazvani podmorskom prašumom, koralni grebeni su strukture koje formiraju neke od najraznovrsnijih ekosistema na svijetu. Zauzimaju tek 0,1% cijele morske površine na svijetu (to je kao polovina površine Francuske), a ipak u isto vrijeme bivaju domom za 25% svih morskih vrsta.

Lijepi za oči i za mnoge turiste, ovi ekosistemi su zapravo veoma krhki. Jako su osjetljivi na promjenu temperature mora i u velikoj su opasnosti obzirom na klimatske promjene kojima smo svjedoci u sadašnjosti. Kiselost okeana kao i smeće i onečišćenje koje čovjek stvara, predstavlja opasnost za ove grebene. Ukoliko oni jednog dana nestanu, četvrtina današnjih morskih vrsta će ostati bez doma.

Commons logo
Na Wikimedia Commonsu se nalazi još materijala vezanih za: