Plaža

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Pješčana plaža
Scala dei Turchi

Plaža je dio obale koji je najčešće uređen i namijenjen onima koji žele uživati u pogodnostima koje pružaju vodene površine pored kojih se ta plaža nalazi (sunčanje, kupanje).

Vrste plaže prema podlozi[uredi | uredi izvor]

S obzirom na vrstu podloge, plaže dijelimo na:

  • Betonske
  • Šljunkaste
  • Pješčane

Betonske plaže[uredi | uredi izvor]

Betonske plaže su plaže napravljene nasipanjem i ravnanjem betona na podlogu, koja je najčešće sastavljena od stijena. Dosta ovakvih plaža nalazi se i na bosansko-hercegovačkoj obali, u gradu Neumu.

Šljunkaste plaže[uredi | uredi izvor]

Ova vrste plaže za svoju podlogu ima šljunak, a nastala je nakon dugog perioda abrazivnog djelovanja vode. Na našoj obali postoji par šljunkastih plaža, no one su nastale nasipanjem šljunka na određena područja.

Pješčane plaže[uredi | uredi izvor]

Treća vrsta plaža je zasigurno i jedna od najomiljenijih plaža ljudima diljem svijeta. Pješčana plaža je plaža u čiji sastav ulaze skroz sićušni kamenčići, te velika gomila istih stvara pogodan teren za hodanje. Gladak teren na plaži, teren sastavljen od pijeska, idealan je za razne sportove (odbojka, nogomet, i dr.), a najmlađima je uvijek drago praviti pješčane zamke ili druge vrste građevina.

Nudističke plaže[uredi | uredi izvor]

Plaže na kojima kupači ne nose niti jedan komad odjeće, tj. potpuno su goli, nazivamo nudističkim plažama. Takve vrste plaža nalaze se na diskretnim mjestima i obično su ograđene, tako da preostali kupači ne mogu (jasno) vidjeti potpuno gola tijela na ovim plažama.

Copacabana - najpoznatija plaža na svijetu

Dodaci na plažama[uredi | uredi izvor]

Dok postoje neke plaže koje nemaju gotovo nikakav sadržaj, mnogo je javnih plaža na kojima posjetitelji imaju dosta ponuđenog zabavnog sadržaja. Na mnogim većim plažama posjetitelji se mogu zabaviti spuštanjem u more s raznih vrsta tobogana, provozati se morem pedalinama, skuterima ili brodovima, igrati odbojku ili nogomet na pijesku, pa čak i ući u vrstu providne lopte i hodati po moru.

Najpoznatije svjetske plaže[uredi | uredi izvor]

Malo je ljudi koji nisu čuli za Copacabanu. Ova ogromna pješčana plaža smještena je u brazilskom gradu Rio de Janeiru i duga je 4 km. Ogromna pješčana plaža u Cancunu, u Meksiku, inače po mnogima jedna od najljepših plaža svijeta, mnogim je Bosancima i Hercegovcima ostala u sjećaju iz TV sapunice Rubi, koja se prije par godina prikazivala na televiziji Pink BH. Vrijedne pomena u ovoj maloj skupini još su i Phi Phi plaža u Tajlandu, te havajska plaža Waikiki.

Šljunkasta plaža u Neumu

Bosansko-hercegovačke plaže[uredi | uredi izvor]

U jedinom bosansko-hercegovačkom gradu na moru, Neumu, možemo pronaći šljunkaste i betonske plaže. Betonske plaže preovladavaju onim dijelovima gdje se nalaze privatne kuće i smještaji. Obzirom da su stijene jako zastupljene u tim područjima, najlakše plaže za napraviti bile su upravo betonske. Na naseljenoj strani Neuma nalazi se par šljunkastih plaža u vlasništvu hotela, a s druge nenaselje strane, na poluostrvu Klek, prije par godina izgrađena je velika šljunkovita plaža koja svake godine postaje sve posjećenijom.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]