Idi na sadržaj

Vještačko ostrvo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Vještačko ostrvo koje pomaže pri spajanju Danske i Švedske

Vještačko ostrvo je ostrvo nastalo djelovanjem i aktivnošću čovjeka. Nastaje namjernim gomilanjem materijala (kamenje, šljunak, zemlja, pijesak) na jedno mjesto, a kasnije eventualnom korekcijom i pritiskom maloprije pomenutog materijala kako bi ostrvo dobilo željeni oblik.

Vještačka ostrva danas su prisutna na svim vrstama vodenih površina. Čovjek ih pravi na rijekama, najčešće kroz onaj dio toka koji prolazi kroz grad, pa onda na iste posadi drveće. Takva ostrva su pravljena i na morskim površinama, najčešće za potrebe izgradnje novih mostova i ostalih vrsta poveznica između teritorija odvojenih morem. U Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u gradu Dubai, izveden je veliki projekt, napravljeno je desetine ostrvca koja ukupno podsjećaju na mapu svijeta.

Danska i Švedska odlučile su napraviti autoput i povezati se međusobno preko mora. S obzirom na to da bi se izbjeglo blokiranje morskog puta do Baltičkog mora, odlučili su izgraditi vještačko ostrvo, od Danske ka istom napraviti veliki most, a od ostrva do Švedske podvodni tunel. Na taj način su izbjegli prouzročiti eventualne kasnije smetnje većim brodovima pri prolasku ka istoku.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]