Jarak

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Za druga značenja, pogledajte Jarak (čvor).
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Jarak za odvodnjavanje.

Jarak je vrsta umjetnog potoka ili kanala. Jarak može biti korišten kao drenaža, za odođenje vode iz nižih terena, da odvodi vodu duž puteva[1] ili polja, ili da kanališe vodu sa udaljenih područja u svrhu navodnjavanja biljaka.

Funkcija[uredi | uredi izvor]

Jarci se koriste za navodnjavanje, ili kao drenaža za odvodnjavanje tla.Drenažni jarkovi igraju glavnu ulogu u poljoprivredi širom svijeta. Nepravilno izvedeni drenažni sistemi ubrzavaju zagađenost vode, pretjerano isušuju tla tokom sezonskih suša, i postaju finansijski iscrpljujući za održavanje.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "ODVODNJA PROMETNICA" (PDF).
Accessories-text-editor.svg Ovaj članak je u začetku.
Članak treba imati najmanje 5 rečenica i linkove na druge postojeće članke. Uključite se i pomozite Wikipediji proširivanjem ovog članka.