Kamenolom

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Kamenolom

Kamenolom ili majdan (en. Stone-pit, Quarry, fr. Carrière, njem. Steinbruch, rus. Карьер, Каменоломная) je mjesto sa koga se obara i vadi kamen, najčešće čvrsta stijena, radi korištenja u rudarstvu, građevinarstvu i drugim granama privrede.

Za otvaranje kamenoloma osnovni uslovi su: vrsta, kvalitet i količina korisne stijene, mali nadsloj raspadine i mali procenat otpada i nečistoće, kao i povoljan položaj prema području koje će se snabdijevati. Potrebni su i povoljan raspored komunikacija za transport i pristupačnost, blizina električne energije i dr. Eksploataciono tijelo se prethodno detaljno geološki ispituje radi utvrđivanja rezervi, usvajanja metode otkopavanja i izbora vrste mehanizacije, zatim i za određivanje dinamike eksploatacije. Posebna pažnja se obraća određivanju mjesta za odlaganje otpada (jalovišta).

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
Na Wikimedia Commonsu se nalazi još materijala vezanih za: