Dubai

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Dubai
Dubai night skyline.jpg
Dubai noću
Grb Položaj
Grb općine Dubai Položaj naselja Dubai
Osnovne informacije
Država: Flag of the United Arab Emirates.svg UAE
Emirat: Dubai
Općina: Dubai
Stanovništvo: 1.422.000 popis (2006)
Stanovništvo (Metro): 2.262.000 popis (2008)
Površina: 4.114 km2
Gustoća: 346 stanovnika na km2
Nadmorska visina: n.m.
Pozivni broj: 971
Poštanski broj: 44599
Administracija
Vrsta naselja: Grad
Emir: Muhammed bin Rašid Al Maktum
Web stranica:

Dubai (ili Dubayy, ar. دبي) je najveći grad u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, i glavni grad istoimenog emirata UAE.

Grad sa 2.459.000 (2016) stanovnika. Nalazi se na obali Perzijskog zaliva. Dubai je član Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE). Većina stanovnika su islamske religije i po tome većina stanovnika Dubaia a i UAE koristi arapski jezik.

Turizam[uredi | uredi izvor]

U zadnjih nekoliko godina turizam u Dubaiu sve više i više raste. Također su u izgradnji sve veći neboderi hotela i šoping centara i centara finansija. Burj al arab je jedan od najskupljih i najluksuznijih hotela širom svijeta. Dubai godišnje posjeti oko 6 miliona turista, a smatra se da će do 2015. godine u ovom gradu biti i preko 20 miliona turista godišnje.

Također su još u izgradnji zanimljivi projekti kao Palm Island - vještačko ostrvo u obliku palme, i Hydropolis - hotel koji će se nalaziti na morskom dnu, ovaj projekat se treba do 2008. godine dovršiti[potreban citat].

Reference[uredi | uredi izvor]