Abu Dhabi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Abu Dhabi
Abu dhabi skylines 2014.jpg
Država Flag of the United Arab Emirates.svg UEA
Emirat Abu Dhabi
Površina
 • Ukupno 972 km2
Nadmorska visina 27 m
Stanovništvo (2014)
 • Ukupno 1,205,963[1]
Veb-sajt www.abudhabi.ae

Abu Dhabi (Arapski: أبو ظبي‎ Abū ẓabī, doslovno: "Otac gazele") jest glavni grad i drugi po veličini grad države Ujedinjeni Arapski Emirati. Abu Dhabi leži na ostrvskoj T-izbočini na ostrvu u Perzijskom zalivu, na sredini zapadne obale. Grad se prostire na 975 kilometara kvadratnih sa preko milion stanovnika.

Abu Dhabi je sjedište važnih službi federalne vlade i sjedište je vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata i sjedište je Kraljevske porodice Emirata. Abu Dhabi izrastao je u kosmopolitsku metropolu. Njegov brzi razvoj i urbanizacija, zajedno sa velikim prosječnim prihodima njegovog stanovništva, pretvorio je Abu Dhabi u veću i naprednu metropolu. Danas je to grad koji je središte političkih i industrijskih aktivnosti, kao i glavni kulturni i komercijalni centar, s obzirom na njegovu poziciju glavnog grada.

Historija[uredi | uredi izvor]

Iako nije poznato kada se prvi put javlja ime Abu Dhabi, prema knjigama arapskih povjesničari i pjesnika, ime se prvi put javlja prije više od 300 godina. U starije vrijeme, za Abu Dhabi se koristio naziv milh (arapski za "sol"), vjerojatno zbog slane vode. Danas je to naziv jednog od otoka na obali Abu Dhabija.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Abu Dhabi je smješten u sjeveroistočnom dijelu Perzijskog zaljeva, na Arapskom poluotoku. Nalazi se na otoku koji je od kopna udaljen svega 250 metara i s kojim je spojen mostovima Maqta i Mussafah. Otok Abu Dhabi također je mostom povezan s otokom Saadiyatom. Pretežni dio Abu Dhabija nalazi se na otoku, međutim mnoga predgrađa nalaze se na kopnu, na primjer: Khalifa A, Khalifa B, plaža Raha, naselje Između Dva Mosta, Baniyas i Mussafah.

Međunarodni odnosi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Gradovi Ujedinjenih Arapskih Emirata". Pristupljeno 27. 1. 2019. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]