Taškent

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Taškent
Vue de l'Aqua-Park - Tachkent.jpg
Službeni grb {{{službeno_ime}}}
Grb
Lokacija {{{službeno_ime}}}
Država Flag of Uzbekistan.svg Uzbekistan
Provincija Taškent
Površina
 • Ukupno 334,8 km2
Stanovništvo (2008)
 • Ukupno 2.180.000
Veb-sajt www.tashvil.gov.uz

Taškent (uz. Toshkent) je glavni grad Uzbekistana. Ime znači "Kameni grad".

2008. godine grad je imao oko 2,18 miliona stanovnika. Prema nezvaničnim podacima grad je 2009. godine imao oko 3 miliona stanovnika.

Historija[uredi | uredi izvor]

Na području današnjeg Taškenta je postojalo naselje i prije naše ere. Tada je nosio naziv Šaš. U 8. vijeku su ga osvojili Arapi, u sljedećem vijeku je bio uništen napadima Džingis Kana i nomada. Nakon toga je obnovljen, ali ne na ruševinama, već sjeverozapadno od njih.

Taškent je često mjenjao vladare, te nekoliko puta bio je srušen. Dalja obnova je slijedila za Timur Lenkove vladavine u 14. vijeku.

Značajan prevrat u historija se desio kada je grad pao pod vlast Ruskog Carstva, 1865. godine. Taškent je tada postao centar Turkestanske gubernije, te se počeo razvijati u moderan grad. Od godine 1899. uveden je željeznički saobraćaj, što je povezalo grad s Kaspijskim morem. 11. oktobara 1917. godine grad preuzimaju sovjeti , okupacija je naišla na otpor, u sukobima je uništen historijski dio grada. Od aprila 1918. godine Turkestansku guberniju zamjenjuje Turkestanska ASSR, koja poslije pristupa SSSRu. Godine 1930. postaje njenim glavnim gradom, na tom mjestu prije je bio Samarkand. U razdoblju između 1920. i 1940. godine je počela industrijalizacija grada.

24. jula 1966. godine grad je uništio potres jačine 7 stepeni Richterove skale. Oko 300 000 ljudi je ostalo bez domova. Obnova je uvelike izmjenila urbanistički plan grada. Veliku prekretnicu u saobraćaju 1977. godine donosi otvaranje metroa. Godine 1985. izgrađen je tv toranj visok 375 metra.

Godine 1991. Taškent postaje glavnim gradom nezavisnog Uzbekistana. Blizu centra grada se nalazi međunarodni aerodrom.

Administrativna podjela[uredi | uredi izvor]

Grad je trenutno podijeljen na sljedeće distrikte:

 1. Bektemir
 2. Chilanzar
 3. Khamza
 4. Mirobod
 5. Mirzo Ulugbek
 6. Sergeli
 7. Shaykhontohur
 8. Sobir Rakhimov
 9. Uchtepa
 10. Yakkasaray
 11. Yunusabad

Gradovi partneri[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


P parthenon.svg Nedovršeni članak Taškent koji govori o gradovima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.