Phnom Penh

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Arhitektonske atrakcije Phnom Penh-a

Phnom Penh (kmerski jezik: ភ្នំពេញ, također romanizirano kao: Phnum Pénh. doslovno: "Brdo Penh" ili sa širim značenjem "Penh-ovo brdo") je glavni i najveći grad azijske države Kambodža. Nalazi se na obalama rijeke Mekong, Phnom Penh je bio nacionalni glavni grad još otkad su Francuzi kolonizirali Kambodžu, i narastao je u centar državnih ekonomskih aktivnosti.

Phnom Penh je postao industrijski, trgovački, kulturni, turistički i historijski centar Kambodže.

Nekada poznat kao "biser Azije", smatran je jednim od najljepših gradova, koje su sagradili Francuzi, u Indokini, u 1920tih. Phnom Penh, paralelno sa Siem Reap-om i Sihanoukville-om, su značajne svjetske i domaće turističke destinacije u Kambodži.

Osnovan 1434., grad je poznat po svojoj predivnoj i historijskoj arhitekturi i atrakcijama.

Brojne su zgrade koje su ostale iz perioda francuske vladavine, kao što su: Kraljevska palata, Phsar Thmei, i druge zgrade francuskog stila, kao i veliki bulevari.

Grad je smješten na obalama rijeka: Tonlé Sap, Mekong i Bassac, i ima 2 miliona stanovnika. To je najrazvijeniji i najnaseljeniji grad u državi, i državno političko središte.

Podebljan tekst