Manama

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Commons-emblem-notice.svg Trenutni šablon potrebno zamijeniti sa nekim iz porodice {{Geokutija}}.
Manama
Modern Manama.jpg
Manama
Grb Položaj
Nedostaje grb
Položaj naselja Manama
Osnovne informacije
Država: Flag of Bahrain.svg Bahrein
Stanovništvo: 162.000 popis (2001)
Stanovništvo (Metro): 345.000 popis (2001)
Administracija
Načelnik: Humood bin Abdullah bin Hamad Al Khalifa
Web stranica:

Manama (ar. المنامةfonol. al-Manama) je glavni grad Bahreina. Grad se nalazi u Persijskom zalivu u sjeveroistočnom dijelu ostrva Bahrein. To je najveći grad Bahreina, u kom živi oko 150.000 ljudi, što je četvrtina stanovništva.

Naziv grada se prvi put javlja u islamskim spisima iz 1345. Portugalci ga osvajaju 1521. Perzijanci preuzimaju vlast 1602. godine. Do 1783. godine sa manjim prekidima, gradom vlada dinastija al-Halifa. Godine 1958. postaje slobodna luka, a 1971. glavni grad nezavisnog Bahreina.

Ekonomija se, kao i u slučaju same države, zasniva na - nafti, rafinerijama, brodogradnji, ribarenju i vađenju bisera. Manamu opslužuje "Međunarodni Aerodrom-Bahrein" koji se nalazi na ostrvu Al Muharak. U gradu se također nalazi i univerzitet osnovan 1986.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]