Dušanbe

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Dušanbe (tadžički: Душанбе, Duşanbe), populacija 679.400 (podaci iz 2008.), je glavni grad Tadžikistana. Ime je dobio po tadžikistanskoj riječi za ponedjeljak (du-dva + shamba ili shanbe-dan, odnosno dan drugi) a odnosi se na to da je bio popularno pijačno trgovačko mjesto ponedjeljkom.

Smješten je na 38°33' sjeverno i 68°48' istočno.

Historija[uredi | uredi izvor]

Grad je služio kao štab Ibrahim bega, Tadžikistanskog vođe borbe protiv boljševika. Od 1929. postao je glavni grad Sovjetske Socijalističke Republike Tadžikistan, i do 1961. je nosio promijenjeni naziv Stalinabad, po Staljinu.

Univerzitet i tadžikistanska Akademija nauka i umjetnosti su smješteni u gradu. Grad je bio dosta oštećen tokom građanskog rata, koji je pogodio Tadžikistan, kratko nakon sticanja nezavisnosti.

Ekonomija[uredi | uredi izvor]

Ugalj, olovo i arsen se iskopavaju u blizini grada. Kao vodeći centar tekstilne industrije i industrije pamuka, Dušanbe također proizvodi svilu, mašine, električne uređaje, odjeću, kožnu galanteriju, traktorske dijelove i namirnice.