Biškek

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Trg u gradu Bishkek

Bishkek (na kirgiškom i ruskom: Бишкек), prijašnjih imena Pishpek i Frunze, je najveći i glavni grad države Kirgistan.

Bishkek je također administrativni centar Provincije Chuy, koja okružuje grad, mada grad nije dio provincije nego je sam grad zasebna provincijska jedinica Kirgistana.

Pretpostavlja se da ime Bishkek potiče od kirgiške riječi za bućkalicu koja se korisiti za proizvodnju kumis-a, fermentiranog pića napravljenog od kobiljeg mlijeka. Kumis je nacionalno piće.

Grad je utemeljen 1825. kao Kirgiz-Khokand tvrđava ""Bishkek", pa je 1862., imenovan kao ruska utvrda Pishpek (ruski: крепость Пишпек), da bi 1926. dobio ime Frunze (Фрунзе), po boljševičkom vojnom zapovjedniku Mikhail Frunze-u.

Parlament Kirgistana 1991. donosi odluku o vraćanju imena gradu.

Bishkek se nalazi na oko 800 metara nad morem, blizu sjeverne granice područja Ala-Too, u produžetku planinskog lanca Tian Shan, koji se uzdiže do 4 855 metara i predstavlja prekrasnu pozadinu. Sjeverno od grada, plodne i blago valovite stepe se prostiru daleko do granice sa susjednim Kazahstanom. Rijeka Chui odvodnjava veći dio područja. Bishkek je ogrankom pruge povezan sa željeznicom Turkestan-Sibir.

Bishkek je grad širokih bulevara i zgrada sa mermernim fasadama, u kombinaciji sa brojnim stambenim zgradama sovjetskog tipa koje okružuju unutrašnja dvorišta. Izvan gradskog centra se nalazi hiljade malih privatnih kuća.

Grad je izgrađen po modelu mreže, sa većinom ulica koje na bokovima imaju kanale za navodnjavanje velikog broja drveća, koje pravi ugodan hlad tokom toplih ljeta.