Malé

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Malé (މާލެ)
Grad
Malé
Malé
Država  Maldivi
Nadmorska visina 2,4 m
Površina
 - Urbana zona 1,95 km2
 - Metro 9,27 km2
Stanovništvo 133,412
Vremenska zona UTC+06:00
Kod MV-MLE

Malé (މާލ izgovor "malei", broj stanovnika 81.647 prema podacima iz 2004.) je glavni grad Republike Maldivi, smješten na južnom dijelu Sjevernog Male' Atola.

Tradicionalno je taj otok pripadao kraljevskoj porodici. Na njemu su uglavnom bile smještene vladajuće dinastije. Nekada je grad bio okružen zidinama i kapijama (doroshi). Za vrijeme vladavine Ibrahim Nasira grad je preuređivan i tada su neke zidine srušene, a također je porušena i kraljevska palata (Gan'duvaru).

Na otok gdje leži grad, se nalazi i luka. Grad i atol su komercijalno središte svih ekonomskih aktivnosti u zemlji. Mnoge vladine zgrade i agencije su smještene uz samu obalu.

Galerija Maldiva[uredi | uredi izvor]