Malé

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Malé
Male-total.jpg
Malé
Lua error in Modul:Location_map at line 417: Ne može se naći navedena definicija lokacijske mape. Nepostoji ni "Modul:Location map/data/Kaafu Atoll.jpg" niti "Šablon:Lokacijska karta Kaafu Atoll.jpg".
Geografija
Površina 1.7 km2
Država
Maldivi Maldivi
Demografija
Stanovništvo 104.403

Malé (މާލ izgovor "malei", broj stanovnika 81.647 prema podacima iz 2004.) je glavni grad Republike Maldivi, smješten na južnom dijelu Sjevernog Male' Atola.

Tradicionalno je taj otok pripadao kraljevskoj porodici. Na njemu su uglavnom bile smještene vladajuće dinastije. Nekada je grad bio okružen zidinama i kapijama (doroshi). Za vrijeme vladavine Ibrahim Nasira grad je preuređivan i tada su neke zidine srušene, a također je porušena i kraljevska palata (Gan'duvaru).

Na otok gdje leži grad, se nalazi i luka. Grad i atol su komercijalno središte svih ekonomskih aktivnosti u zemlji. Mnoge vladine zgrade i agencije su smještene uz samu obalu.

Galerija Maldiva[uredi | uredi izvor]