Malé

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Malé
Geography
Area Šablon:Infobox islands/area
Length Šablon:Infobox islands/length
Width Šablon:Infobox islands/length
Coastline Šablon:Infobox islands/length
Highest elevation Šablon:Infobox islands/length
Country
Density Šablon:Infobox islands/density

Malé (މާލ izgovor "malei", broj stanovnika 81.647 prema podacima iz 2004.) je glavni grad Republike Maldivi, smješten na južnom dijelu Sjevernog Male' Atola.

Tradicionalno je taj otok pripadao kraljevskoj porodici. Na njemu su uglavnom bile smještene vladajuće dinastije. Nekada je grad bio okružen zidinama i kapijama (doroshi). Za vrijeme vladavine Ibrahim Nasira grad je preuređivan i tada su neke zidine srušene, a također je porušena i kraljevska palata (Gan'duvaru).

Na otok gdje leži grad, se nalazi i luka. Grad i atol su komercijalno središte svih ekonomskih aktivnosti u zemlji. Mnoge vladine zgrade i agencije su smještene uz samu obalu.

Galerija Maldiva[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih za: