Amman

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Amman BW 0.JPG

Amman (arapski: عمّان‎) je glavni i najnaseljeniji grad Hašemitske kraljevine Jordan, i ekonomski, politički i kulturni centar zemlje. Smješten u centralnom dijelu Jordana, Aman je administrativni centar cijele regije. Ima oko 4.000.000 stanovnika i površinu oko 1.680 kvadratnih kilometara. Danas se Aman smatra jednim od najliberalnijih i zapadnjačkih arapskih gradova. Aman je glavna turistička destinacija u regiji, posebno među arapskim i evropskim turistima.

Historija Amana datira iz 7.250. godine p.n.e., što ga čini jednim od najstarijih kontinuirano naseljenih gradovima na svijetu. Prva naselja su sagrađena još u neolitskom periodu. Grad je kasnije bio poznat kao "Rabath-Ammon" i bio je glavni grad Amonaca. U rimskom periodu Amman je bio regionalni centar poznat pod imenom Filadelfija. Bio je prepoznatljiv po tome što se prostirao na sedam brda kao i grad Rim. Prvobitno je izgrađen na sedam brežuljaka, ali se sada prostire na 19 brežuljaka kombinirajući 27 administrativnih jedinica. Istočni dio grada je uglavnom ispunjen historijskim znamenitostima koje su domaćini kulturnih aktivnosti, dok je zapadni dio grada moderan i služi kao ekonomski centar grada.

Oko 1,9 miliona ljudi je posjetilo Aman 2014. godine, koji je rangiran kao 84. najposjećeniji grad na svijetu i 4. najposjećeniji arapski grad. Aman ima relativno brzo rastuću ekonomiju. Osim toga, imenovan je najbrže rastućim gradom Bliskog istoka i sjeverne Afrike. Na najpoznatijim lokacijama ovog grada velike multinacionalne kompanije osnivaju svoje regionalne urede. Osim toga, očekuje se da u narednih deset godina ovaj grad bude sjedište najvećih multinacionalnih kompanija.

Historija[uredi | uredi izvor]

Centar grada Ammana

On je drevna amonska prijestolnica, svojevremeno poznata kao Rabbath-Ammon. U rimskom periodu Amman je bio regionalni centar poznat pod imenom Filadelfija. Bio je prepoznatljiv po tome što se prostirao na sedam brda kao i grad Rim.

Grad ima populaciju od preko milion ljudi. U njemu se nalazi rimski amfiteatar (169-177) od 5000 sjedišta, tvrđava iz rimskog i bizantskog razdoblja, hram sagrađen u čast Herkulesa, arheološki muzej Jordana u kojem se čuvaju eksponati iz perioda najranijih ljudskih nastambi na ovim prostorima (700.000 godina stari). Amman je poznat i po svojoj Plavoj džamiji, te džamiji Ebu Derviš.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]