Tegucigalpa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Tegucigalpa
Tegucigalpa nalazi se u Honduras
Tegucigalpa
Tegucigalpa
Tegucigalpa

Tegucigalpa (španski izgovor: [teɣusiˈɣalpa]) je glavni grad Hondurasa. Tegucigalpa je ujedno i glavni grad honduraškog departmana Francisco Morazán. Osnovali su je španski naseljeneci kao Real Villa de San Miguel de Heredia de Tegucigalpa, 29. septembra 1578., na mjestu domorodačkog naselja.

Tegucigalpa je locirana na planinskom lancu, na geografskim koordinatama 14°5′S (sjever) 87°13′Z (zapad), na nadmorskoj visini od 990 metara. Rijeka Choluteca, koja presijeca grad od juga na sjever, fizički razdvaja Tegucigalpu i njen sestrinski grad Comayagüela.

Tegucigalpa je danas izdijeljena na "barrios" i "colonias". Colonias su relativno nedavno izgrađena naselja srednje klase.

Grad ima oko 1,25 miliona stanovnika.