Oranjestad (Aruba)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Historijski centar Oranjestada
Tipična holandska arhitektura

Oranjestad (hol. Oranjestad, narandžasti grad) je glavni grad holandskog karipskog ostrva Aruba, koji njegovi stanovnici skraćeno nazivaju Plaja. Naziv je dobio prema holandskoj kraljevskoj porodici. Nalazi se u zavjetrini na jugozapadnoj strani ostrva.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Sa 33.000 stanovnika[1] (2008) to je i najveći grad ostrva. Stanovnici govore holandski jezik i papijamento, koji je mješavina više jezika, između ostalih i dijalekta starosjedilaca ostrva.

Historija[uredi | uredi izvor]

Godine 1796. holanđani su osnovali tvrđavu Fort Zoutman (Fort Zoutman). Oko nje je ubrzo počelo da se gradi naselje, koje je postalo glavni grad Arube. Od 1986. Oranjestad ima još veći značaj, jer je tada Aruba proglašena jednim od 3 ravnopravna člana Kraljevine Holandije (pored evropske Holandije i Holandskih Antila).

Znamenitosti[uredi | uredi izvor]

Grad je interesantan za turiste zbog mješavine holandske i karipske arhitekture iz kolonijalnog doba. Također, posjetioci mogu da vide mnoge muzeje, gdje se izdvaja arheološki. Park koji se nalazi u centralnom delu grada karakterišu tropske biljke, a dobio je naziv prema holandskoj kraljici Vilhelmini (1890-1948). Odlikuju ga i vrlo posjećene plaže sa bijelim pijeskom.

Trgovina[uredi | uredi izvor]

Roba koja stiže brodovima je oslobođena poreza, a na pijacama se mogu naći i plodovi mora, kao i predmeti izrađeni u narodnoj radinosti. Ovo dodatno utiče i na razvoj turizma.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Oranjestad - frendy.de