Cockburn Town

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Cockburn Town

Cockburn Town (engleski izgovor /ˈkoʊbərn/ KOE-bərn) je glavni grad Ostrva Turks i Caicos.

Cockburn Town je smješten na najvećem ostrvu u arhipelagu otočja Turks (ne Caicos), Grand Turk. Bermudska arhitektura iz 18. i 19. vijeka ocrtava ulice Duke i Front, u Cockburn Town-u. Grad je poznat po dugačkim, uskim ulicama i starim uličnim lampama.

Najbliže sidrište Cockburn Town-a je sidrište Hawk's Nest (sokolovo gnijezdo), u koje se, iako je zaštićeno, treba ulaziti samo kada je dobro osvjetljenje, s obzirom na blizinu grebena koji vire malo iznad vode, a nalaze se do ulaza.

Historija[uredi | uredi izvor]

Sjedište guvernera je tu od 1766., i Cockburn Town je bio prvo stalno naselje na bilo kojem od ostrva, osnovali su ga skupljači soli, 1681., koji su stigli na Turks i Caicos.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]