Santo Domingo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Santo Domingo

Santo Domingo de Guzmán
Službeni grb Santo Domingo
Grb
Nadimak/-ci: La Capital (Glavni grad)
Lokacija Santo Domingo
Stanovništvo 2,084,852
 • Gustoća8,747/km2 /km2
Vremenska zonaAtlantsko vrijeme
Santo Domingo nalazi se u Dominikanska Republika
Santo Domingo
Santo Domingo
Santo Domingo

Santo Domingo je luka i glavni grad Dominikanske Republike. Nalazi se na južnoj obali ostrva Hispaniola, uz ušće rijeke Ozama. Ovaj je grad najstarije naselje Evropljana u Americi. Osnovao ga je Bartolomeo, brat Kristofora Kolumba (1496.). Univerzitet je osnovan 1558. Grad je privredno središte sa metalurgijom, tekstilnom, hemijskom, drvnom i prehrambenom industrijom. Postoji i međunarodni aerodrom.

Historija[uredi | uredi izvor]

Prije dolaska Evropljana je na ostrvu Hispanioli živjelo indijansko pleme Taíno na čijem jeziku se ostrvo zove Quisqueya (majka svih zemalja), ili Ayiti (zemlja visokih planina). Santo Domingo je prvi evropski grad na američkom kontinentu. Osnovao ga je Bartolomeo Kolumbo, brat Kristofora Kolumba, 1496. godine (naselje je osnovano 1496., a grad službeno postoji od 1498). Grad je u početku nazvan La Isabela, prema španskoj kraljici Izabeli I., a kasnije se naziva Santo Domingo.

1502. je grad razorio uragan. Guverner Nicolás de Ovando je sagradio novi grad na drugom mjestu. Od tog grada postoje sačuvane mnoge kolonijalne zgrade i dio odbrambenog zida koji su na listi svjetske baštine UNESCO-a. Santo Domingo je u to doba glavna španska baza za istraživanje i osvajanje Srednje Amerike. 1586. je engleski gusar Francis Drake napao Hispaniolu na kojoj su španci napustili sva naselja, osim Santo Dominga. 1655. su Englezi ponovo napali Santo Domingo, ali je grad odbranjen.

1795. je Santo Domingo pripao francuskoj koloniji Haiti, gdje je 1801. došlo do pobune robova i osnivanja nezavisnog Haitija. Grad je vraćen Španiji 1809. Od 1821. je glavni grad nezavisne države nazvane Španski Haiti (Haití Español), koja je kasnije ujedinjena sa Haitijem u jedinstvenu republiku, koja je obuhvatala cijelo ostrvo. 1844. se istočni španski dio ostrva pobunio pod vođstvom Juana Pabla Duartea. Španci su se na ostrvo vratili 1861., a od 1865. postoji nezavisna Dominikanska Republika i Santo Domingo je njen glavni grad.

U Dominikanskog Republici je u narednom razdoblju bilo mnogo nereda i državnih udara, i svi su se događali u Santo Domingu. Između 1916. i 1924. je grad pod okupacijom SAD-a. 1830. je grad pogodio uragan San Zenón. Nakon što je obnovljen, grad se nazvao Ciudad Trujillo, prema tadašnjem diktatoru Rafaelu Trujillu. Nakon njegovog svrgavanja 1961. se grad ponovo zove Santo Domingo.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Santo Domingo se nalazi na jugu ostrva Hispaniole (koji je podijeljen između Dominikanske Republike i Haitija), na estuariju (širokom ušću) rijeke Ozame. Široko ušće je od mora odvojeno kopnenom prevlakom, i čini dobru prirodnu luku. Ozama je najvažnija dominikanska rijeka. Reljef je relativno ravan, ali na području grada postoji nekoliko brežuljaka.

Klima je tropska, sa malim godišnjim kolebanjima temperature (27-300 C). Ljeti ima mnogo više padavina i česti su uragani.

Kolumbov svjetionik

Znamenitosti[uredi | uredi izvor]

U staroj jezgri grada postoji mnogo sačuvanih kolonijalnih građevina iz ranog perioda, pa je ona upisana na listu svjetske baštine UNESCO-a. Najvažnija je katedrala Santa María la Menor koja je najstarija katedrala u Americi. Mnogi historičari vjeruju da je u njoj pokopan Kristofor Kolumbo, iako za to nema čvrstih dokaza(citat potreban). Značajna je građevina Alcázar de Colón koju je sagradio Diego Colón, sin Kristofora Kolumba, koji je bio guverner Hispaniole (najstariji američki dvorac i kasnije sjedište španskog potkralja). Postoji bivša palata generalnog guvernera u kojoj je danas muzej Museo de las Casas Reales. Tvrđava Ozama je najstarija američka tvrđava. Monasterio de San Francisco (samostan sv. Franje) je prvi američki samostan.

Značajna je i Nacionalna palata koja je sjedište vlasti Dominikanske Republike. Kolumbov svjetionik (Faro a Colon ) je zgrada-spomenik podignuta u čast Kolumba. Značajna je Palata kulture. Grad ima mnogo muzeja i kazališta.

Privreda[uredi | uredi izvor]

Santo Domingo je centar privrednih djelatnosti Dominikanske Republike. U njemu imaju podružnice mnoge međunarodne kompanije. Postoji poslovni i financijski centar sa brojnim bankama. U predgrađima su naselja siromašnog stanovništva, i u gradu postoje velike socijalne razlike.