Castries

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Grad Castries, Sveta Lucija
Castries is located in Sveta Lucija
Castries
Castries
Castries

Castries (engleski izgovor: /ˈkæstriːz/), broj stanovnika 10.634, aglomeracija 37.963 (podaci iz maja 2001.), je glavni grad države Sveta Lucija (Saint Lucia), u Zapadnoj Indiji. Distrikt istog imena je imao 61.341 stanovnika u isto vrijeme, i prostire se na području od 79 km2.

Castries je lociran u potopljenom tjesnacu i ustvari je sagrađen na melioriziranom (isušenom) zemljištu. Grad je sjedište Vlade i centrala mnogih domaćih i stranih kompanija.

Dizajn grada u obliku mrežaste šeme je sličan metropolama kao što je New York, ali u mnogo manjem mjerilu. Grad ima zaštićenu luku koja prima kargo brodove i trajekte, kao i brodove za krstarenja. Sadrži prostore za bescarinsku kupovinu, kao što su Point Seraphine i La Place Carinage; mnogi restorani nude različitu hranu, od lokalne do kineske; postoje i supermarketi i druge prodavaonice.

Grad ima dobru taksi službu i autobuski prevoz. Glavna pošta St Lucije je locirana u Castriesu. Mnogi dijelovi zemlje nemaju uobičajene ulične adrese, pa se pošta šalje u poštanske pregratke, pa sva pošta poslana bez imena grada završava u pošti Castriesa.

Commons logo
Na Wikimedia Commonsu se nalazi još materijala vezanih za: