Castries

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Grad Castries, Sveta Lucija
Castries nalazi se u Sveta Lucija
Castries
Castries
Castries

Castries (engleski izgovor: /ˈkæstriːz/), broj stanovnika 10.634, aglomeracija 37.963 (podaci iz maja 2001.), je glavni grad države Sveta Lucija (Saint Lucia), u Zapadnoj Indiji. Distrikt istog imena je imao 61.341 stanovnika u isto vrijeme, i prostire se na području od 79 km2.

Castries je lociran u potopljenom tjesnacu i ustvari je sagrađen na melioriziranom (isušenom) zemljištu. Grad je sjedište Vlade i centrala mnogih domaćih i stranih kompanija.

Dizajn grada u obliku mrežaste šeme je sličan metropolama kao što je New York, ali u mnogo manjem mjerilu. Grad ima zaštićenu luku koja prima kargo brodove i trajekte, kao i brodove za krstarenja. Sadrži prostore za bescarinsku kupovinu, kao što su Point Seraphine i La Place Carinage; mnogi restorani nude različitu hranu, od lokalne do kineske; postoje i supermarketi i druge prodavaonice.

Grad ima dobru taksi službu i autobuski prevoz. Glavna pošta St Lucije je locirana u Castriesu. Mnogi dijelovi zemlje nemaju uobičajene ulične adrese, pa se pošta šalje u poštanske pregratke, pa sva pošta poslana bez imena grada završava u pošti Castriesa.