Roseau

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Luka Roseau
Roseau nalazi se u Dominika
Roseau
Roseau
Roseau

Roseau (jezik Kwéyòl: Wozeau) je glavni i najveći grad države Dominika, i ima 14.847 stanovnika (popis iz 2001.). To je malo i kompaktno urbano naselje, smješteno unutar parohije Saint George, i okruženo Karipskim morem, rijekom Roseau i Morne Bruce.

Sagrađen je na mjestu drevnog Kalinago indijanskog sela, Sairi, koje je najstarije i najvažnije urbano naselje na ostrvu.

Grad je smješten na zapadnoj, zavjetrinskoj, obali Dominike, i kombinacija je moderne i kolonijalne arhitekture francuskog stila.

Roseau je najvažnija izvozna luka Dominike, za spoljnu trgovinu. Izvoze se: banane, bay ulje, povrće, grejpfrut, narandže i kakao. Uslužni sektor je veoma važana dio lokalne ekonomije.

U gradu je i sjedište dioceze rimske katoličke crkve.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Panorama Roseau-a, glavnog grada
Panorama Roseau-a, glavnog grada