Prekomorski kolektivitet

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Šablon nedostaje ikona.svg Na ovoj stranici koristi se jedan ili više šablona koji ne postoje.
Uklonite ili napravite šablone koji nedostaju i zatim uklonite ovaj šablon.

Šablon:Politička podjela Francuske Prekomorski_kolektivitet (fr:Collectivités d'outre-mer ili COM), je izraz korišten u političkoj podjeli Francuske. To su prekomorske teritorije Francuske sa posebnim statusom u Republici Francuskoj.

Dana 28. marta 2003. je ustavnom reformom promijenjen status bivših prekomorskih teritorija TOM (territoires d'outre-mer) u COM.

Trenutno postoji šest vrsta ovakve zajednice unutar Francuske Republike, i to su:

  • Francuska Polinezija, koja ima poveću autonomiju i dva posebna naslova u svojoj administraciji. To su "Predsjednik Francuske Polinezije" (président de la Polynésie française), koji je na čelu lokalne vlade, i naslov "Prekomorska zemlja" (pays d'outre-mer), koji dodatno označava ovaj teritorij. Ta je reforma provedena 27. februara 2004.
  • Flag of Mayotte (local).svg Mayotte je otok u Indijskom okeanu, koji je odvojen od Komora 1976. Status ovog ostrva je sličan statusu departmana, ostrvo ima svoje vlastito Generalno vijeće (conseil général), a ima i dodatni naziv koji obilježava njegov status - collectivité départementale. Taj status ima od 11. jula 2001.