Prekomorski kolektivitet

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Šablon:Politička podjela Francuske Prekomorski_kolektivitet (fr:Collectivités d'outre-mer ili COM), je izraz korišten u političkoj podjeli Francuske. To su prekomorske teritorije Francuske sa posebnim statusom u Republici Francuskoj.

Dana 28. marta 2003. je ustavnom reformom promijenjen status bivših prekomorskih teritorija TOM (territoires d'outre-mer) u COM.

Trenutno postoji šest vrsta ovakve zajednice unutar Francuske Republike, i to su:

  • Francuska Polinezija, koja ima poveću autonomiju i dva posebna naslova u svojoj administraciji. To su "Predsjednik Francuske Polinezije" (président de la Polynésie française), koji je na čelu lokalne vlade, i naslov "Prekomorska zemlja" (pays d'outre-mer), koji dodatno označava ovaj teritorij. Ta je reforma provedena 27. februara 2004.
  • Flag of Mayotte (local).svg Mayotte je otok u Indijskom okeanu, koji je odvojen od Komora 1976. Status ovog ostrva je sličan statusu departmana, ostrvo ima svoje vlastito Generalno vijeće (conseil général), a ima i dodatni naziv koji obilježava njegov status - collectivité départementale. Taj status ima od 11. jula 2001.