Kingstown

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Kingstown je glavni grad Svetog Vincenta i Grenadina.

Kingstown
Kingstown
Kingstown

Kingstown je glavna luka Svetog Vincenta, i glavni grad države Sveti Vincent i Grenadini. Sa populacijom od 25,418 (2005.) Kingstown je centar ostrvske poljoprivrede i luka za dolazaka turista. Izvoz uključuje banane, kokosov orah i indijsku marantu.

Francuska je ovdje osnovala naselje kratko nakon 1722.

Botanička bašta, koncipirana 1765., je najstarija na zapadnoj hemisferi. William Bligh, poznat iz "Pobune na brodu Bounty", je donio sjeme hljebnog drveta za sađenje, oko 1793.[1]

Kingstown se nadzire iz tvrđave Fort Charlotte, sa brda Berkshire, zapadno od grada. Preko 180 m iznad zaliva, je glavno utvrđenje na Svetom Vincentu i Grenadinima iz ranog 19. vijeka. Do tvrđave se dolazi vijaduktom, a topovi su okrenuti prema unutrašnjosti. Koristio ga je britanski garnizon protiv Francuza dok je Kraljevska mornarica dovozila pojačanje sa drugih ostrva. Britanci su naučili lekciju kada su Francuzi napravili invaziju na ostrvo, 1779., kada su oni došli u Calliaqua, dokazujući da će bilo koji sljedeći napad na ostrvo zapravo doći iz bilo kojeg drugog pravca, osim iz pravca Kingstowna.

Tvrđava je dobila ime po supruzi Kralja Džordža III Kraljica Šarlota. Radovi na objektu su počeli na prelazu vijekova i bili su kompletirani 1806. Na svom rhuncu slave, mogli su primiti 600 vojnika i 34 topa. Neke od starih kasarni sada služe kao muzej sa svojom kolorističnom historijom Crnih Kariba, ili Garifuna, prikazanih na njegovim zidovima.

U zadnje vrijeme, Kingstown je poznat kao mjesto snimanja mnogih filmskih scena iz Pirata sa Kariba.[2]

Također vidjeti[uredi | uredi izvor]

Zabilješke[uredi | uredi izvor]

  1. ^ http://www.bioversityinternational.org/index.php?id=21&tx_ttnews%5Btt_news%5D=531&tx_ttnews%5BbackPID%5D=%7Bpage:uid%7D&no_cache=1
  2. ^ "Site for filming of Pirates of the Caribbean". Arhivirano s originala, 20. 11. 2008. Pristupljeno 14. 5. 2011.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]