Managua

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Managua
Managua nalazi se u Nikaragva
Managua
Managua
Managua

Managua (španski izgovor: maˈnaɣwa) je glavni grad države Nikaragva, a ujedno i departman i općina istog imena. To je najveći grad u Nikaragvi, kako po broju stanovnika, tako i po površini. Lociran je na jugozapadnoj obali jezera Managua. Grad je proglašen glavnim, 1852.

Prije nego što je proglašen glavnim gradom, ovaj položaj je mijenjan između gradova León i Granada. Broj stanovnika je otprilike oko 1.800.000, a stanovništvo uglavnom čine mestici i bijelci. Managua je, nakon Guatemala City-ja, drugi najveći grad Centralne Amerike.

Pri osnivanju 1819., gradu je dato ime: Leal Villa de Santiago de Managua. Njegova prvobitna namjena je bila da služi kao ribarsko selo.

Napori da Managua bude glavni grad počinju 1824., nakon što su centralnoameričke nacije ostvarile nezavisnost od Španije. Položaj Manague, između konkurentnih gradova León i Granada, ga je učinio logičnim i idealnim kompromisnim izborom. Sadašnja Managua je sagrađena 1850tih na mjestu življenja urođeničke zajednice.

Grad zauzima područje Zemljinog rasjeda. Seizmolozi predviđaju da će Managua nastaviti bivati pogođena razornim zemljotresima, svakih 50 godina, ili još češće.

Privreda[uredi | uredi izvor]

Gradska ekonomija se zasniva uglavnom na trgovini.

Managua je nikaragvanski centar trgovine kafom, pamukom, i drugim poljorivrednim kulturama. Ovaj grad je važan industrijski, trgovački, politički i kulturni centar. Uglavnom se proizvode pivo, kafa, šibice, tekstil i obuća.

Grad je bio svjedok uzdizanja i pada raznih političkih sila, kroz historiju Nikaragve. Također je propatio u razornim zemljotresima 1931. i 1972., koji su usporavali razvoj grada.

Od 2007. nakon intenzivne kampanje, Managua je postala prvi grad bez nepismenih, u Centralnoj Americi.

Od zemljotresa 1972. razvija se gradnja stambenih i poslovnih zgrada u području predgrađa Manague. Izgradnja uključuje: škole, bolnice, trgovačke centre. Ove zgrade su građene po seizmičkim propisima za razorne zemljotrese.

Managua je poznata kao Venecija Centralne Amerike, zbog brojnih kanala, koji se mogu naći u gradu.

Stanovnici grada i departmana Managua se zovu Managüenses.


Nedovršeni članak Managua koji govori o gradovima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.