Ciudad de México

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ciudad de México
Montaje.Ciudad de México.jpg
Službeni grb {{{službeno_ime}}}
Grb
Lokacija {{{službeno_ime}}}
Država Meksiko Meksiko
Površina
 • Grad 1.485 km2
Nadmorska visina 2.240 m
Stanovništvo (2008)
 • Grad 8.836.045
 • Metropolitansko područje 19.826.918
Veb-sajt www.cdmx.gob.mx

Ciudad de México je glavni i najveći grad Meksika. Geografski se prostire dužinom sjevernog dijela Federalne oblasti, a širi dio grada prostire se i u oblast zvanom Država Meksiko i oblast zvanom Hidalgo. Mexico City je najnaseljeniji grad Sjeverne Amerike i treći u svijetu poslije Tokija i Sao Paula sa oko 22.1 miliona stanovnika. Iako se pod ovim brojem podrazumjeva uži dio grada, širi dio grada koji se i oficijelno zove Mexico City je najnaseljeniji grad na svijetu. To je grad koji ima najveći broj stanovnika pod upravom jednog gradonačelnika.P parthenon.svg Nedovršeni članak Ciudad de México koji govori o gradovima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.