Ciudad de México

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ciudad de México
Avenida Juárez desde la Torre Latinoamericana.JPG
Službeni grb {{{službeno_ime}}}
Grb
Lokacija {{{službeno_ime}}}
Država Meksiko Meksiko
Površina
 • Grad 1.485 km2
Nadmorska visina 2.240 m
Stanovništvo (2008)
 • Grad 8.836.045
 • Metropolitansko područje 19.826.918
Veb-sajt www.df.gob.mx

Ciudad de México je glavni i najveći grad Meksika. Geografski se prostire dužinom sjevernog dijela Federalne oblasti, a širi dio grada prostire se i u oblast zvanom Država Meksiko i oblast zvanom Hidalgo. Mexico City je najnaseljeniji grad Sjeverne Amerike i treći u svijetu poslije Tokija i Sao Paula sa oko 22.1 miliona stanovnika. Iako se pod ovim brojem podrazumjeva uži dio grada, širi dio grada koji se i oficijelno zove Mexico City je najnaseljeniji grad na svijetu. To je grad koji ima najveći broj stanovnika pod upravom jednog gradonačelnika.P parthenon.svg Nedovršeni članak Ciudad de México koji govori o gradovima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.