Zastava Meksika

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zastava Meksika

Zastava Meksika (špan. Bandera de México) je državna zastava Meksika. Ona je vertikalna zeleno-bijelo-crvena trobojka sa državnim grbom u sredini bijelog polja. Iako se simbolika boja mijenjala tokom vremena, ove tri boje su usvojene nakon što se Meksiko osamostalio od španske vlasti tokom rata za nezavisnost od 1820-1823. i kasnije, Prvog meksičkog carstva. Zastava je zvanično usvojena 1968. godine, ali je njen dizajn u upotrebi još od 1821. godine kada je kreirana prva državna zastava. Zakon koji regulira nacionalne simbole, Zakon o državnom grbu, zastavi i himni na snazi je od 1984. godine. Posebnost zastave Meksika je poseban civilni i vojni pozdrav zastavi (El saludo civil a la Bandera Nacional). Kada se intonira državna himna Meksika, istovremeno se mora prezentirati i državna zastava u skladu sa članom 41. Zakona[1]. Pozdrav zastavi se izvodi tako što se desna ruka postavi horizontalno u visini srca dlanom okrenutim prema dolje.[2]

Bivši predsjednik Meksika Vicente Fox pozdravlja zastavu

Prvobitna značenja boja su:

Međutim prilikom sekularizacije zemlje značenje boja je promijenjeno u sljedeće:

  • Zelena - nada
  • Bijela - jedinstvo
  • Crvena - krv i nacionalni heroji

Ova zastava je slična italijanskoj. Osim što se na centru nalazi grb Meksika, ove dvije zastave imaju drugačiji odnos visine i širine, ali isto tako i služe se drugačijim nijansama zelene i crvene boje.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Artículo 41 Ley Sobre el Escudo, La Bandera y el Himno Nacionales". Arhivirano s originala, 12. 7. 2012. Pristupljeno 24. 6. 2014.
  2. ^ "The Flag of the United States of Mexico". Arhivirano s originala, 12. 7. 2014. Pristupljeno 24. 6. 2014.