Zastava Grenlanda

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Zastava Grenlanda

Zastava Grenlanda osmišljena je od strane Thue Christiansena. Sastoji se od dvije jednake vodoravne trake bijele i crvene boje, sa velikim diskom pomjerenim ka jarbolu. Gornja polovina diska je crvena, a donja bijela.

Lokalno ime na grenlandskom je Erfalasorput, što znači naša zastava, ali naziv Aappalaatoq (crvena) koristi se za grenlandsku i dansku zastavu. Danas se obje zastave ističu, obično jedna pored druge.

Godine 1978., Danska je dala autonomiju Grenlandu, i jednak status Kraljevini Danskoj. Lokalna vlast raspisala je javni natječaj na koji je stiglo 555 prijedloga. Poslije duge rasprave i dodatnih prijedloga usvojen je današnji izgled, tijesno pobijedivši zastavu s nordijskim krstom.

Zastava je usvojena 21. juna 1985.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]