Melbourne

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Panorama grada
Melbourne

Melbourne je glavni grad australijske savezne države Victorije i drugi najveći grad u državi. Godine 2007. imao je 3,8 miliona stanovnika). Bio je glavni grad Australije od 1901. do 1927. Nastao je 1835. zbog nedostatka prostora na Tasmaniji.

Melbourne je veliki industrijski i trgovački centar. Mnoge australijske i multinacionalne kompanije posluju tamo - trećina najvećih kompanije u Australiji smještena je u ovom gradu. Najveći aerodrom Australije nalazi se u Melbourneu. U gradu postoji sedam univerziteta. Veći dio automobilske industrije ima proizvodne pogone u Melbourneu, uključujući Holden, Ford i Toyotu.

Grad su 1834. osnovali John Batman i John Pascoe Faulkner. U toku zlatne groznice grad dobija veliki broj stanovnika. Bio je glavni grad cijele države u narednim godinama.

Godine 1956. u njemu su održane Olimpijske igre.

Melbourne Skyline from Rialto Crop - Nov 2008.jpg

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]