Melbourne

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Panorama grada
Melbourne

Melbourne je glavni grad australijske pokrajine Victoria i drugi najveći grad u državi (2007. je imao oko 3,8 miliona stanovnika). Bio je glavni grad Australije od 1901. do 1927. Grad je nastao 1835. godine zbog nedostatka prostora u pokrajini Tasmaniji.

Melbourne je veliki industrijski i trgovački centar. Mnoge australijske i multinacionalne kompanije posluju tamo - jedna trećina najvećih kompanije u Australiji je smešteno u ovom gradu. Najveći aerodrom Australije nalazi se u Melbourneu. U gradu postoji 7 univerziteta. Veći dio auto industrije proizvodi u Melburnu, uključujući Holden, Ford i Toyote.

Grad su 1834. osnovali Džon Betmen i Džon Pasko Fokner. U toku zlatne groznice grad dobija veliki broj stanovnika. Bio je glavni grad cijele države u narednim godinama.

1956. godine u njemu su održane Olimpijske igre.

Melbourne Skyline from Rialto Crop - Nov 2008.jpg

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


P parthenon.svg Nedovršeni članak Melbourne koji govori o gradovima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.